Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers Rotterdamse veerdienst bereiden acties voor

Er dreigen acties bij de veerdienst Maassluis-Rozenburg. “Reizigers moeten vanaf 14 september rekening houden met vertraging of zelfs uitval van veerdiensten”, waarschuwt CNV-onderhandelaar Albert van Damme alvast.

CNV Vakmensen heeft werkgever Ottevanger, die de veerdienst sinds 1 januari 2018 exploiteert, zojuist een ultimatum gestuurd. “Het zit de mannen en vrouwen erg hoog, de manier waarop Ottevanger hen behandelt. Hij wil ondanks herhaald verzoek géén cao afspreken, bezuinigt op de bezetting en behandelt de mensen met weinig respect. Dat de werknemers mogelijk in actie moeten komen, ligt volledig aan de nieuwe werkgever. Er valt gewoon niet met hem te praten.”

Marktwerking

Tegelijkertijd vindt Van Damme dat de provincie Zuid-Holland, als opdrachtgever van de veerdienst, mede schuldig is aan de geëscaleerde situatie. “De provincie wilde graag voor een dubbeltje op de eerste rang zitten – marktwerking heet dat – en heeft de veerdienst gegund aan de goedkoopste inschrijver. Dat was Ottevanger Exploitatie B.V. Het resultaat is een regelrechte ramp. Normaal overleg is niet mogelijk, hij heeft gewoon helemaal geen boodschap aan wat de mensen hier willen en drukt alleen zijn eigen zin door.”

Reizigers

Bij de veerdienst werken 22 mensen, van wie een groot aantal met lange dienstverbanden. Vanaf vrijdag informeren zij de reizigers over de op handen zijnde acties. In de flyer aan de reizigers schrijven zij: “Onze vakbond, CNV Vakmensen, probeert al maandenlang op een goede manier met de werkgever in gesprek te komen. Maar Ottevanger heeft er gewoon lak aan. De provincie leunt intussen achterover en doet niets voor ons. Wij zijn dit zat. Onze werkgever krijgt nog tot 14 september de tijd om alsnog goede afspraken te maken met CNV Vakmensen. Lukt dit niet, dan gaan we vanaf 14 september actievoeren. Dit kan betekenen dat vaarten vertraging oplopen of zelfs uitvallen. Wij vinden dit heel vervelend en hopen dat het niet zover hoeft te komen!”

Verantwoordelijkheid nemen

Van Damme vindt dat de werkgever snel zijn verantwoordelijkheid moet nemen en dat de provincie hierin ook een rol moet spelen. “Deze mensen verdienen waardering én een goede cao.”

Het ultimatum loopt af op vrijdag 14 september, om 00.01 uur.


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid