Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers Nalco Delden naar hoofdkantoor voor goed sociaal plan

De werknemers van het Nalco Champion laboratorium in het Twentse Delden gaan dinsdag 18 oktober naar het hoofdkantoor in Oegstgeest. "We vechten niet alleen voor onszelf en onze gezinnen", zegt een van hen, manager logistiek Peter Dorenbusch.

"Als wij ons nu niet verzetten, dan krijgen andere collega’s bij volgende reorganisaties ook niet waar ze recht op hebben."

Ondanks alle kanttekeningen van de ondernemingsraad en de bonden wil de Nalco-directie de R&D-faciliteit in Delden sluiten. Hierdoor staan binnenkort 25 werknemers op straat. CNV Vakmensen en FNV stelden vrijdag 7 oktober een ultimatum dat Nalco liet verstrijken.

De vakbond wil namens de werknemers een sociaal plan met kantonrechtersformule 1,8. De transitievergoeding die de directie biedt, komt overeen met gemiddeld 0,4 keer de kantonrechtersformule.

Wim Veneman, chemicus bij Nalco, meent daarover: "'Onze werkgever zegt dat de kantonrechtersformule uit de tijd is. Uit de tijd heeft er niets mee te maken! Het gaat erom dat wij een fatsoenlijke compensatie willen. Wij hebben straks geen werk meer!"

Niet over de rug van Twente

Gerard van Dijk, bestuurder van CNV Vakmensen, vindt dat de ontslagen werknemers meer verdienen. "Moederbedrijf Ecolab boekte vorig jaar enorm winst. De honger naar méér winst is kennelijk nog niet gestild. Begrijpelijk. Maar dan niet over de rug van de Twentse medewerkers! Die mensen, immers medeverantwoordelijk voor die winst, moeten ruim worden gecompenseerd voor de geldhonger van de directie. Voor hen resteert immers werkloosheid en niet 'een volgend boekjaar'."

Het bezoek aan het hoofdkantoor in Oegstgeest is de eerste locatie in de tour die de werknemers uit Delden van plan zijn. Waar ze binnenkort staan, houden ze nog even geheim.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid