Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers LCC Den Bosch speelbal van bazen

De werknemers bij het Bossche bedrijf LCC, eigendom van de Indiase multinational Tech Mahindra, lijken slachtoffer van een slechte truc van het management.

Tech Mahindra wil af van een slecht contract met Ziggo en lijkt dat te verpatsen aan een oud-directeur, die een nieuwe soortgelijke onderneming is begonnen. “Daarmee ontduikt de directie willen en wetens de cao. 230 werknemers worden bij de neus genomen. De vakbonden pikken het niet langer”, stelt bestuurder Eric Aarts van CNV Vakmensen.

Samen met FNV ontketent hij een tegenactie. “Wat LCC, of eigenlijk Tech Mahindra, hier doet is ongehoord. Vorig jaar is die directeur eruit gewipt bij LCC. Die man begint z’n eigen onderneming en kaapt nu personeel weg. Dat lijkt me een gevalletje concurrentiebeding normaal gesproken. Maar veel erger is dat het tegendeel waar lijkt: Tech Mahindra geeft de werknemers te kennen dat LCC stopt en dat zij hun werk kunnen voortzetten bij die nieuwe onderneming van de oud-directeur. Tegen slechtere arbeidsvoorwaarden”, stelt Aarts van CNV Vakmensen.

Volgens de vakbonden ontduikt die nieuwe onderneming willens en wetens de cao. Het betreft immers hetzelfde werk, dus is nog steeds de cao Technisch Installatiebedrijf van toepassing. Dit alles past in een lange reeks van faillissementen bij LCC, waarbij de werknemers telkens het nakijken hebben.

Richting werknemers hebben de vakbonden duidelijk gemaakt dat ze geen handtekening moeten zetten onder nieuwe arbeidsovereenkomsten. Dit vanuit de overtuiging dat deze toch geen stand zullen houden als de rechter daarnaar kijkt.

Aarts: “Voor de circa 230 mensen die bij LCC in Den Bosch werken is het laatste jaar, sinds Tech Mahindra de scepter zwaait, bepaald geen feestje geweest. Er was geen enkele aanleiding om de Bossche Bollen op tafel te zetten. Door allerhande miscommunicatie en misleidende communicatie resteert een onderneming waar de angst en willekeur heerst.”

Op korte termijn organiseren de bonden ledenbijeenkomsten om te praten over de toekomst van het personeel en de eventuele stappen tegen oneigenlijke overname van personeel.
Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid