Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Werknemers in onzekerheid na overname Delta Lloyd door Nationale Nederlanden

“Een fijne mededeling voor de werknemers, zo vlak voor Kerst”, is de eerste reactie van Ike Wiersinga (CNV Vakmensen) op het overnamenieuws rond verzekeraars Nationale Nederlanden en Delta Lloyd. “Ben je druk bezig met je boodschappenlijstje, krijg je dit nieuws te horen. Ik verwacht dat dit voor 1.000 tot 1.500 mensen het einde van hun baan betekent bij Nationale Nederlanden of Delta Lloyd.”

De overname van Delta Lloyd door Nationale Nederlanden is de grootste overname ooit in de Nederlandse verzekeringswereld. Bij elk van beide verzekeraars werken ruim 5.000 mensen. Wiersinga: “De overname moet 150 miljoen aan kostenbesparingen opleveren. Je kunt wel nagaan waar die besparing gehaald moet worden: bij het personeel. Bij het samenvoegen van de bedrijven zullen veel dubbele functies vervallen. De mensen gaan een onzekere tijd tegemoet.”

Nederlands bedrijf

Tegelijkertijd ziet Wiersinga ook een andere kant van de medaille. “Na de overname hebben we nog steeds een Nederlands bedrijf, met een Nederlandse cao en sociaal plan. Dat geeft ondanks alle onrust belangrijke zekerheden voor de werknemers. We weten niet wat er anders gebeurd zou zijn. De verzekeringswereld is sterk in beweging, een buitenlandse overname was ook een scenario. Dan waren we veel verder van huis geweest.”

Sociaal plan

Volgens de CNV-bestuurder hebben beide verzekeraars wel uitstekende cao’s en sociaal plannen. “Gelukkig hebben we dat goed geregeld, die basis ligt er. De werknemers hebben veel mogelijkheden om te werken aan hun inzetbaarheid, zoals scholing. En wie voor zichzelf wil beginnen, krijgt daarvoor alle ruimte en ondersteuning.”

Vestigingen

Wat de overname op termijn voor de verschillende vestigingen gaat betekenen, is voor Wiersinga nog onduidelijk. Delta Lloyd heeft vestigingen in Amsterdam (hoofdkantoor), Arnhem en Zwolle. Nationale Nederlanden zit in Den Haag (hoofdkantoor), Rotterdam en Ede.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid