Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers Friese glastuinbouwer weigeren massaal hun handtekening te zetten

Werknemers van glastuinbedrijf Hartman weigeren massaal hun handtekening te zetten onder de vaststellingsovereenkomst die hen vorige week door de directie is voorgelegd. “We hebben de mensen dringend geadviseerd om níet voor deze fooi te tekenen”, zegt onderhandelaar Sijtze de Bruine van CNV Vakmensen.

Vlak voor Kerst overviel de directie van Hartman de werknemers met het bericht dat er voor 57 van de 110 werknemers geen toekomst meer is bij het bedrijf. Sindsdien is de reorganisatie het gesprek van de dag in het kleine Friese dorp, waar Hartman de grootste werkgever is en vrijwel iedereen wel iemand kent die er werkt of heeft gewerkt.

Mailtje

De CNV-onderhandelaar heeft geen goed woord over voor de manier waarop de directie te werk is gegaan. “Werknemers die niet meer welkom zijn, kregen een mailtje met een uitnodiging voor een gesprek, in de laatste week van het jaar. Tijdens dat gesprek kregen ze een vaststellingsovereenkomst voorgelegd, die ze uiterlijk vandaag moeten tekenen. Het bedrag dat ze dan meekrijgen, is slechts een derde van de wettelijke transitievergoeding. Ik vind dat schandalig. Daar komt nog bij dat mensen zich onder druk gezet voelen: als ik niet teken, ben ik misschien straks medeschuldig aan een faillissement en staan mijn collega’s ook op straat. Toch adviseren we de mensen om het hoofd koel te houden en níet te tekenen. Vrijwel iedereen geeft daar gelukkig gehoor aan. Degenen die wel hebben getekend, kunnen zich binnen veertien dagen nog bedenken.”

Druk neemt toe

Intussen neemt de druk op de directie van Hartman toe. De Bruine: “We hopen dat de directie tot het inzicht komt dat ze dit verkeerd hebben aangepakt en dat het echt anders moet. Als er een reorganisatie nodig is, dan wel op een normale manier. Bij het moederbedrijf, The Fruit Farm Group, zit genoeg geld voor een fatsoenlijke regeling.”

Over Hartman

A.C. Hartman is een bekende onderneming in de glastuinbouwsector en levert dagelijks paprika’s, tomaten en komkommers aan onder meer Albert Heijn. Het bedrijf werd in 2017 overgenomen door The Fruit Farm Group uit België.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid