Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers Forbo Flooring al 9 dagen in staking

De druk op de directie van Forbo Flooring neemt toe, merkt onderhandelaar Gerard van der Molen van CNV Vakmensen. “Dit is inmiddels al de negende stakingsdag en de moraal onder de werknemers is onverminderd hoog. De productie ligt inmiddels compleet stil, de directie is nerveus.”

Voorbeelden:Bij de linoleumfabriek in Assendelft, waar inmiddels de langste staking van dit jaar gaande is, is een delegatie van het moederbedrijf uit Zwitserland gesignaleerd. “Wat er besproken wordt weten we niet, maar er is kennelijk koortsachtig overleg gaande.”

Verschillende werelden

Leden van CNV Vakmensen en FNV Procesindustrie voeren gezamenlijk actie voor een nieuwe cao. Volgens Van der Molen is jarenlange onvrede onder de bijna 600 werknemers nu tot een uitbarsting gekomen. “Veel werknemers werken hier al tientallen jaren en hebben een sterke binding met het bedrijf. Ze zien dat de directie vooral bezig is met de kosten en het paaien van de aandeelhouders. Het zijn twee totaal verschillende werelden, die nu keihard met elkaar in botsing komen. In de kern draait het conflict vooral om een gebrek aan waardering voor de werknemers en liefde voor het linoleumbedrijf.”

Werkdruk toegenomen

Wat daarbij zeker niet helpt, is dat afgelopen jaren allerlei ‘extraatjes’ voor de werknemers zijn geschrapt. Er zijn geen personeelsuitjes meer en de verbindingen met sportclubs, die een belangrijke sociale functie hadden, zijn opgeheven. Van der Molen: “Intussen is de werkdruk flink toegenomen. In de vorige cao hebben we afgesproken dat er een onderzoek zou komen naar de werkdruk. Dat onderzoek is er gekomen, maar wij zijn daar als vakbonden niet bij betrokken en de directie houdt de uitkomsten voor zichzelf. Dat wekt bij de werknemers natuurlijk de indruk dat ze iets te verbergen hebben.”

Eén uitweg

Volgens de CNV-onderhandelaar is er maar één uitweg mogelijk uit dit conflict. “Een cao met loonbod met minimaal een 4 voor de komma én extra personeel om de werkdruk te verlichten. Voor minder gaan we niet.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting