Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers bij DHL krijgen meer loon over vakantiedagen

Ruim 21.000 werknemers bij transportbedrijf DHL krijgen meer loon over hun vakantiedagen. “We hebben met DHL een mooie deal gemaakt. Voortaan tellen toeslagen en overuren mee bij de uitbetaling van een vakantiedag. Dat levert werknemers honderden euro’s per jaar op”, zegt onderhandelaar Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen.

Het gaat om een heikele kwestie, waarover ruim een jaar is onderhandeld. Het draait allemaal om de vraag: wat is een vakantiedag waard? Volgens een Europese uitspraak (uit 2011) moet de beloning voor een vakantiedag gelijk zijn aan de beloning voor een werkdag. “Daar horen volgens ons óók de toeslagen en het gemiddelde van je overuren bij”, zegt Van Rijssel. “Vorig jaar hebben we hierover afspraken gemaakt met werkgeversorganisatie TLN, voor de werknemers in de transportsector. De werknemers van DHL vielen daar toen nog buiten. We zijn blij dat we nu ook voor de werknemers van DHL een deal hebben kunnen maken over de precieze waarde van een vakantiedag.”

Ook voor uitzendkrachten

Het akkoord geldt voor de vier cao’s bij DHL: DHL Express, DHL Logistics, DHL Parcel en DHL Parcel e-Commerce. In totaal gaat het om ruim 21.000 werknemers, inclusief uitzendkrachten. De nieuwe regeling geldt met ingang van 1 januari 2019. Daarnaast krijgen de werknemers een eenmalige compensatie voor gemiste inkomsten in het verleden.

Afhankelijk van overuren en toeslagen

“Wat dit concreet voor werknemers betekent, hangt natuurlijk af van de toeslagen waar je recht op hebt en het aantal overuren dat je maakt”, zegt Van Rijssel. “We hebben berekend dat gaat om een bedrag tussen 240 en 960 euro bruto per jaar. Daarnaast komt dan in april nog een eenmalige uitkering van 750 euro. Voor de bezorgers van DHL Parcel e-Commerce is die eenmalige uitkering wat lager, 200 euro.”

Het akkoord is voorgelegd aan de leden van CNV Vakmensen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid