Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Werknemers bereiden acties voor bij DHL Express

Werknemers bij DHL Express starten vandaag met hun aangekondigde acties voor een nieuwe cao. Op de verschillende vestigingen worden kaarten uitgedeeld, waar werknemers hun handtekening onder kunnen zetten. De verzamelde kaarten worden op een later moment aangeboden aan de directie. “Het is een waarschuwingssignaal dat de werknemers het zat zijn. Ze willen een nieuwe cao, die recht doet aan de prestaties die ze elke dag leveren”, zegt onderhandelaar Agostino Di Giacomo Russo van CNV Vakmensen.

De cao bij DHL Express, waar ongeveer 1.200 werknemers onder vallen, is al bijna anderhalf jaar verlopen. Terwijl het bedrijf de laatste jaren uitstekend draait en de aandeelhouders hun dividend zagen stijgen met 23%, zien de werknemers daar weinig van terug, zegt de CNV-onderhandelaar. “Mede dank zij de inzet van de werknemers is het bedrijf goed uit de crisis gekomen. Maar nu het beter gaat, mogen zij niet meedelen in het succes. In plaats daarvan komt de directie met een cao-eindbod dat vol staat met verslechteringen. Dat steekt.”

Acties

De werknemers wezen het eindbod af, waarna de bonden een ultimatum stelden. Dat verliep vorige week dinsdag, zonder resultaat. “Dat betekent dat we nu richting acties gaan. Vandaag start de handtekeningen-actie, waarmee we de directie laten zien dat het menens is en de mensen bereid zijn tot verdere acties”, zegt Di Giacomo Russo.

Eisen

CNV Vakmensen wil een cao met een behoorlijke loonstijging (2,5 procent per jaar plus een eenmalige uitkering van 300 euro) en daarnaast 0,5 procent per jaar voor een scholingsbudget. De bond wil ook een onafhankelijk onderzoek naar de werkdruk en afspraken over het aantal uitzendkrachten in het bedrijf. “En uiteraard moeten alle verslechteringen van tafel, bijvoorbeeld als het gaat om de onregelmatigheidstoeslag, overwerkperiodes en maaltijdvergoedingen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid