Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werknemers bepalen looneis CNV in 2017

Werknemers bepalen in 2017 welke looneis CNV Vakmensen in hun bedrijf stelt. Daarmee speelt CNV Vakmensen in op de groeiende maatschappelijke wens om maatwerk te leveren in bedrijven en cao’s.

Voorzitter Piet Fortuin licht toe: “Het is achterhaald om ongeacht de prestaties van een bedrijf bij elke onderhandeling te verschijnen met dezelfde looneis. En werknemers weten zelf heel goed hoe hun bedrijf het doet en dus wat wij kunnen eisen. Zo kunnen wij onze looneis verlagen naar bijvoorbeeld 1% waar het moet en verhogen naar 6% waar het kan.” 

Hogere lonen

Vakbonden in Nederland en Europa bepalen al tientallen jaren een ‘centrale looneis’, die ongeacht het bedrijf, de sector en economische omstandigheden bij elke cao-onderhandeling wordt neergelegd. Door beter aan te sluiten bij de prestaties van de sector en het bedrijf verwacht CNV Vakmensen dat de lonen in 2017 sneller zullen stijgen. In 2016 is dat gemiddeld 1,7%. “Zeker nu het economische steeds beter gaat, wordt het tijd dat de Nederlandse werknemer hier volop van profiteert”, aldus Fortuin.

Je Achterban

Voor de inventarisatie van de looneis zet CNV Vakmensen de eigen online community Je Achterban in. Via Je Achterban kan iedereen die in Nederland werkt, van jong tot oud, van ZZP’er tot in vaste loondienst, wel en geen lid van een vakbond, meepraten én beslissen over zijn arbeidsvoorwaarden. Fortuin: “De cao is van iedereen, dus is het logisch dat ook iedereen hier invloed op heeft. Met Je Achterban geven wij iedereen die in Nederland werkt de mogelijkheid zijn stem te laten horen.”

Je Achterban

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid