De vakbond die het verschil maakt
Investeer tijd in jezelf
Nieuws

Werknemer met schulden kost werkgever handenvol geld

Werknemers die worstelen met financiële problemen zijn een flinke kostenpost voor werkgevers. Een werknemer met schulden kost zo’n 13.000 euro per jaar, blijkt uit cijfers van het Nibud. Het gaat dan om verzuim, verlies aan productiviteit en het verwerken van loonbeslagen.

Tijdens het symposium ‘Wijzer in Geldzaken’, dat op 23 mei in Amsterdam plaatsvond, bleek dat werkgevers steeds meer oog krijgen voor deze problematiek. Maar liefst 62% van de werkgevers heeft werknemers met financiële problemen. Op het symposium lanceerde koningin Máxima een website, die die werkgevers een handje moet helpen bij het herkennen van financiële problemen bij werknemers.

Bespreekbaar maken

Op het symposium was ook CNV Geldzorg uitgenodigd. In de paneldiscussie deelde projectleider Marjolein van Lonkhuijzen haar ervaringen. “Het verhaal van vandaag sluit naadloos aan bij de activiteiten van CNV Geldzorg. We willen financiële zorgen op de werkvloer bespreekbaar maken en ervoor zorgen dat werknemers zelfredzaam zijn. Het gaat bij ons vooral om preventie. Werkgevers moeten de juiste antennes hebben en werknemers moeten op tijd aan de bel trekken.”

Over CNV Geldzorg

CNV Geldzorg is een initiatief van CNV Vakmensen, bedoeld om geldzorgen bespreekbaar te maken en om werknemers te helpen bij het op orde brengen en houden van hun financiën. Daarmee voorziet de bond in een behoefte, zo blijkt. Sinds de succesvolle start bij vrachtwagenbouwer Scania (september 2014) zoekt een groeiend aantal bedrijven en sectoren de samenwerking met CNV Geldzorg. Van Lonkhuijzen: “We bereiken dit jaar naar verwachting 80.000 leidinggevenden, werknemers en jongeren op vakscholen. En het project groeit nog steeds.”

Problemen herkennen

CNV Geldzorg biedt werkgevers een uitgebreid pakket aan diensten: informatiebijeenkomsten ‘Grip op je knip voor werknemers’, workshops ‘In gesprek over geld’, de e-learning ‘Uitkomen met je inkomen’ en individuele ondersteuning. Een belangrijke doelgroep zijn de leidinggevenden in bedrijven, zegt Van Lonkhuijzen. “Zij moeten leren om financiële problemen bij werknemers te herkennen en daar ook het gesprek over durven aangaan. Daar rust nog steeds een groot taboe op. Met CNV Geldzorg willen we daar een bijdrage aan leveren. Door werknemers te informeren over financiële thema's, zijn we proactief bezig en werken we met elkaar aan een financieel gezonde werkvloer.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid