Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Werkgevers kunnen zelf veel doen aan schuldpreventie

Werkgevers kunnen er zelf veel aan doen om te voorkomen dat hun werknemers in financiële nood komen. Daar hebben ze bovendien zelf ook baat bij, stelt Marjolein van Lonkhuijzen van CNV Geldzorg, in een reactie op Nibud-onderzoek over huishoudens met geldproblemen. “Investeren in schuldpreventie levert alleen maar winst op.”

Uit onderzoek van het Nibud blijkt dat 38% van de Nederlandse huishoudens moeilijk kan rondkomen. Veel huishoudens met ernstige betalingsproblemen (285.000) denkt dat de problemen niet zo ernstig zijn dat hulp nodig is.

Schuiven met geld

Van Lonkhuijzen herkent dit beeld. “Het is vaak ook struisvogelpolitiek. Veel mensen schuiven met geld, een eindejaarsuitkering wordt dan gebruikt om gaten te dichten. Dan is het probleem weer even opgelost. Maar op een gegeven moment gaat het niet meer.”

Bespreekbaar maken

CNV Geldzorg is een initiatief van CNV Vakmensen, bedoeld om geldzorgen bespreekbaar te maken en om werknemers te helpen bij het op orde brengen en houden van hun financiën. In de bijna vier jaar dat het project nu draait heeft Van Lonkhuijzen veel ervaring opgedaan met schuldpreventie bij meerdere (grote) bedrijven (waaronder Scania, Bosch) en sectoren (waaronder metaal, slagers, kappers, visserij, inretail, detailhandel, meubel, grafimedia enz.).

Veilige setting

Volgens Van Lonkhuijzen hebben werkgevers én werknemers veel te winnen bij een preventieve aanpak. “Financiële zorgen hebben ook gevolgen voor de relatie tussen werkgever en werknemer. Denk aan loonbeslagen, irritaties op de werkvloer, lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Het is uiteindelijk in ieders belang dat werknemers financieel gezond zijn. Met CNV Geldzorg richten we ons echt op de relatie tussen werkgever en werknemer. We werken aan een veilige werkvloer, waarbij we een setting creëren waarin financiële problemen bespreekbaar zijn.”

Veel belangstelling

CNV Geldzorg bereikt intussen steeds meer leidinggevenden en werknemers. “Het project groeit, er is veel belangstelling voor. Steeds meer werkgevers zien in dat het ook in hun belang is om hier aandacht aan te besteden. Ze vinden het heel logisch dat wij hier als vakbond een belangrijke rol in vervullen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid