Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Blog: Werk aan de winkel

Afgelopen zondag werd herdacht dat het 25 jaar geleden is dat de Muur gevallen is. De Muur vormde jarenlang de scheiding tussen het vrije Westen en het Oostblok. De val van de Muur wordt gezien als het failliet van het communistische systeem in Europa. En dat werd dan ook in Nederland met gejuich begroet.

Moeten we eigenlijk nog wel zo blij zijn ons kapitalistische systeem? Dit systeem bracht een mondiale financiële en economische crisis voort. Een crisis die voorkomt uit het gebrek aan maatschappelijke waarden. De hoogmoed van het systeem bracht graaiende bankdirecteuren, masarati-rijdende woningbouwbobo’s en sjoemelende accountants voort. Ze zijn het symbool geworden voor de gebreken van het ons zo geliefde kapitalisme in de 21e eeuw.

De politiek heeft er werk van gemaakt om de uitwassen van het systeem aan te pakken. Maar zonder waardenverandering blijft het dweilen met de kraan open. Slowaakse landarbeiders zijn vandaag als stukken vlees verloot op een seminar in Leuven. In de groeiende groep ZZP’ers neemt de armoede volgens het Sociaal Cultureel Planbureau toe. Wij zien werkgevers zich afkeren van hét middel om rust te houden op het gebied van arbeidsvoorwaarden: de cao. Is dit waar wij voor juichten toen de Muur viel?

Ik in ieder geval niet. Ik was blij omdat een groep mensen niet meer verdrukt werd. En ik zag mogelijkheden. Mogelijkheden voor een solidaire samenleving. Een samenleving waarin ieder mens de mogelijkheid had verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar ontwikkeling. Wist ik toen maar dat ook in Nederland werkenden in de verdrukking zouden komen. Dat motiveert mij iedere dag weer om met alle medewerkers en vrijwilligers van CNV Vakmensen onze waarden ten uitvoer te brengen. Want: er is werk aan de winkel!

Arend van Wijngaarden

Voorzitter CNV Vakmensen


Reageren?

Mail Arend van Wijngaarden >>

Arend van Wijngaarden (1) lowres

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid