Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Wegblijvende toeristen in Amsterdam bieden ook kansen voor schoonmakers

Schoonmaakbedrijven die in de Amsterdamse toeristensector actief zijn, zouden hun schoonmakers in deze tijd moeten aansporen om een cursus Nederlandse taal te doen. “Er is geld, de coronacrisis is hèt moment om schoonmakers de kans te geven om een Nederlandse taal- of schrijftraining te doen”, vindt Erik Maas van CNV Vakmensen.

Nu toeristen nog wegblijven en veel hotelkamers leeg zijn, is er vooral in Amsterdam en omgeving ook veel minder werk voor schoonmakers. Velen van hen zijn de Nederlandse taal niet goed machtig. CNV Vakmensen wil daarom dat schoonmaakbedrijven deze crisistijd benutten om schoonmakers de gelegenheid te geven om zich bij te spijkeren in de Nederlandse taal. De bond heeft schoonmaakbedrijven die in de Amsterdamse toeristensector gevraagd om hier actie op te ondernemen, waaronder CSU, EW Facility Services, Hotelsource, GOM Schoonhouden, Jaquet en De Groot, Check in Cleaning en The Omni Group.

Nederlandse taal

CNV Vakmensen vindt het belangrijk dat schoonmakers zich in het Nederlands kunnen redden. Maas: “Als je de Nederlandse taal niet goed beheerst, is het ingewikkeld om voor je rechten op te komen en ben je kwetsbaar voor uitbuiting. Dat blijkt ook wel uit onderzoek van de Inspectie SZW en uit de vele signalen die we binnenkrijgen over onderbetaling, vooral uit de hotelschoonmaak.”

Budget beschikbaar

Schoonmakers die nog geen of onvoldoende Nederlands spreken, kunnen onder werktijd een taal- of schrijftraject volgen. Werkgevers krijgen voor elke deelnemer die zich aanmeldt een tegemoetkoming van 3.500 euro. Via het sectorfonds in de schoonmaak is hiervoor in totaal 2 miljoen euro beschikbaar. “Mocht dat niet voldoende zijn, dan gaan we kijken of we meer geld kunnen vrijmaken”, zegt Maas. In 2019 hebben 500 schoonmakers een taal- of schrijftraject afgerond.

Aanmelden

Schoonmakers die komende tijd graag een taaltraject willen doen, kunnen dit aangeven bij hun werkgever of bij CNV Vakmensen.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting