Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Pleidooi: wachtdagen afschaffen in alle cao's

CNV Vakmensen wil dat er een einde komt aan de wachtdagen bij ziekte. Voor de 120.000 schoonmakers in Nederland is het al zover. De wachtdagen zijn definitief verleden tijd, bleek gisteren tijdens de eerste onderhandelingsronde over een nieuwe cao.

De wachtdagen zijn dagen waarover een zieke werknemer geen salaris ontvangt. Het idee erachter is dat werknemers zich dan minder snel ziek melden. “Een negatieve prikkel, waarvan bovendien in de schoonmaakbranche is bewezen dat die niet werkt”, zegt Jan Kampherbeek, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Onderzoek

Tijdens de vorige cao-onderhandelingen in de schoonmaak zijn de wachtdagen afgeschaft. De werkgevers hebben daarna een eigen onderzoek gehouden naar het effect ervan op het ziekteverzuim in de schoonmaakbranche. Kampherbeek: “Uit het onderzoek blijkt dat het ziekteverzuim na het afschaffen van de wachtdagen niet hoger is geworden. Daarmee is de telkens terugkerende discussie over de wachtdagen definitief beslecht. De wachtdagen komen niet meer terug, dat is goed nieuws.”

Andere cao’s

Verreweg de meeste cao’s kennen inmiddels geen wachtdagen meer, maar toch zijn er nog steeds cao’s waar werkgevers eraan vasthouden. Voorbeelden zijn de cao’s voor de fashion, de uitzendbranche, de tuincentra en de parketvloerenondernemingen. Bij die laatste zijn de wachtdagen in het laatste cao-akkoord teruggebracht van zes naar drie per jaar. “Ik hoop en verwacht dat die trend doorzet”, zegt Kampherbeek. “We moeten af van de wachtdagen. Als je ziek bent, ben je ziek – het is onzin dat je die eerste ziektedagen uit eigen zak moet betalen.”

Cao-overleg schoonmaak

De wachtdagen mogen dan voor de schoonmakers definitief van tafel zijn, er blijven nog voldoende onderwerpen over voor het cao-overleg. CNV Vakmensen wil onder meer graag een miljoen euro voor opleidingen, afspraken over de reiskosten en een goede loonsverhoging. De onderhandelingen gaan op 17 november verder.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid