Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

CNV Vakmensen bindt bandenfabriek bel aan

Dat het op staken uitdraait is nog niet zeker - dat zou nieuw zijn bij Apollo Vredestein - maar CNV Vakmensen bindt de bandenfabrikant in Enschede wel de bel aan. “Als de directie binnen een week niet met een beter bod komt voor een nieuwe cao, dan hebben we volgende week een actievergadering met de dik 1.200 productiemedewerkers”, voorspelt bestuurder Gerard van Dijk.

De katalysator van die eventuele staking zit in het eindbod van de Apollo Vredestein-directie voor een nieuwe cao. De leden van CNV Vakmensen vinden dat ver onder de maat, zo bleek tijdens ledenraadpleging. Meerdere raadplegingen, dit vanwege de ploegendiensten.

CNV Vakmensen-bestuurder Gerard van Dijk: “Het loonbod van de directie deugt niet. Dat moet echt minstens op 2% uitkomen en niet die 1,8% die Apollo Vredestein nu voorschotelt. De mensen willen gewoon serieus meeprofiteren van de aantrekkende economie.”

Ook het knijpen op de minder-werkenregeling wordt afgewezen door de leden. Apollo Vredestein wil de oudere werknemers 75% laten werken tegen 90% loon en dito pensioenopbouw. Van Dijk: “Onze leden willen dat het pensioen blijvend wordt opgebouwd op basis van het volledige loon. Anders leveren zij dubbel in. De bandenfabrikant wil bovendien de werkvermindering alleen van toepassing verklaren voor productiemedewerkers van 62 jaar of ouder. Wij vinden dat deze regeling moet gelden voor elke Apollo Vredestein-werknemer - ook niet-productiemedewerkers. Het moet ruimte bieden om op het laatst van de loopbaan minder te werken tegen redelijk loon en zonder inboeten op de uiteindelijke pensioenuitkering. Zo’n werknemer maakt immers ook plaats voor een jongere, en voor de werkgever goedkopere werknemer?”

Dolle dinsdag


De Derde Dinsdag van september zou in Enschede zo maar een ‘Dolle Dinsdag’ kunnen worden, voorziet Van Dijk. “Het feit dat de Vredestein-werknemers werkelijk een staking overwegen zegt nogal wat in dit doorgaans volgzame Twente. De mensen willen het nu echt voelen in de portemonnee, dat is wel duidelijk.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid