Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs massaal gekort op uren

Tienduizenden vrachtwagenchauffeurs dreigen de rekening te betalen van de coronacrisis en maken een ongekende terugval in salaris, stelt transportbestuurder Tjitze van Rijssel van CNV Vakmensen. “Transportwerkgevers doen massaal géén beroep op de NOW van de overheid, is ons beeld. In plaats daarvan laten ze hun chauffeurs, nu er veel minder werk is, ook veel minder uren werken. Die uren worden niet gecompenseerd. Chauffeurs betalen dus de rekening en gaan er in veel gevallen 25% tot 35% in inkomen op achteruit.”

In het beroepsgoederenvervoer waren – voor de coronacrisis – gemiddelde werkweken van 50 tot 55 uur geen uitzondering. Nu er minder werk is – er zijn bijvoorbeeld veel minder transporten voor de horeca, de bloemensector en de detailhandel – laten de transportbedrijven hun chauffeurs vaak terugvallen naar 40 uur. “De chauffeurs missen dus die overuren, dat is een belangrijk deel van hun salaris”, zegt Van Rijssel. “En dan willen werkgevers vaak ook nog dat chauffeurs verplicht vrije dagen of tijd-voor-tijd-uren opnemen. We horen nauwelijks over bedrijven die een beroep doen op de NOW. Sterker, werkgeversorganisatie TLN adviseert de aangesloten werkgevers zelfs om géén gebruik te maken van het noodpakket, omdat dat voor het bedrijf niet gunstig zou zijn. Dat betekent dat de rekening bij de werknemers komt te liggen. Dat is wel heel wrang, als je bedenkt dat ze kortgeleden nog op het schild zijn gehesen als werknemers in een vitale sector.”

Geen extra ruimte voor eigen rijders

Nu chauffeurs zo worden geraakt, ziet CNV Vakmensen dan ook niets in het voorstel van TLN voor een tijdelijke aanpassing van de wet, waarmee getroffen zzp-chauffeurs ook voor transportbedrijven zouden kunnen gaan rijden. Op dit moment is die inleen wettelijk verboden, juist om oneerlijke concurrentie in de sector te voorkomen. Van Rijssel: “Het voorstel van TLN is bij ons echt in het verkeerde keelgat geschoten. Wij voelen helemaal niets voor een aanpassing van de wet, we hebben dit ook aan de minister duidelijk gemaakt. Natuurlijk zien we ook wel dat veel zzp-chauffeurs het momenteel zwaar hebben. Maar als transportbedrijven gebruik willen maken van hun diensten, dan moeten ze hen gewoon in dienst nemen, netjes met een contract waarop de cao van toepassing is. Want het kan niet zo zijn dat je als werkgever aan de ene kant uren afpakt van je chauffeurs, en aan de andere kant een dealtje sluit met eigen rijders.”

Vrachtwagen.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting