Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vrachtwagenchauffeurs maken kans op gratis standairco

Vrachtwagenchauffeurs die het in hun cabine zonder standairco moeten doen, maken nu kans op een gratis exemplaar van CNV Vakmensen. Met de ludieke actie vraagt de bond aandacht voor de hoge temperaturen in stilstaande vrachtwagens.

*Een standairco zorgt voor koeling als de motor is uitgeschakeld.

CNV Vakmensen pleit er al langer voor dat vrachtwagens standaard worden voorzien van een standairco. “Een werkgever moet zorgen voor een comfortabele en veilige werkplek. Daar hoort ook een standairco bij”, vindt Tjitze van Rijssel, onderhandelaar van CNV Vakmensen. “Zonder standairco wordt het snikheet in zo’n stilstaande vrachtwagen, daar rust je niet van uit. Veel chauffeurs laten dan maar gewoon de motor draaien, maar dat is natuurlijk ook geen comfortabele en duurzame oplossing.”

Geen keus

De bond is vandaag een enquête gestart onder chauffeurs, om hun mening te peilen over de hitte en de standairco. Inzenders maken kans op een gratis exemplaar. CNV Vakmensen stelt de standairco beschikbaar en regelt vervolgens met de werkgever dat die ook wordt ingebouwd. Van Rijssel: “Met deze ludieke actie willen we de discussie erover een zet geven. Een standairco is een investering in veiligheid op de weg. Het moet voor de werkgever geen keus zijn, maar een vanzelfsprekendheid. Dit komt ook zeker op de agenda van het cao-overleg later dit jaar.”

Code oranje

CNV Vakmensen vindt dat er op extreem warme dagen (vanaf code oranje) extra regels moeten komen voor chauffeurs. “Dat geeft de Inspectie SZW ook de mogelijkheid om daarop te handhaven en werkgevers te beboeten”, zegt Van Rijssel. “Uiteindelijk willen we een Europees verbod op het doorbrengen van de nacht in de cabine als daar geen standairco en standkachel in zit. “Maar om zoiets in Europees verband te regelen kost heel veel tijd. Daarom willen we beginnen met een cao-afspraak en een wettelijk verbod in Nederland”, zegt Van Rijssel.Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting