Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Vraagtekens bij loonsverhoging ING-topman Hamers

ING-top Ralph Hamers krijgt een loonsverhoging van 3%, blijkt vandaag uit de publicatie van het jaarverslag van de bank. “Een merkwaardig besluit van de Raad van Commissarissen”, vindt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen. “Hebben ze er misschien één tel over nagedacht hoe dit bij de werknemers zal vallen? Die zitten middenin een zware reorganisatie en werken zich in een slag in de rondte. Waar is de menselijke maat gebleven?”

ING kondigde vorig jaar een grote reorganisatie aan, waarbij in Nederland 2.300 banen verdwijnen. Het nieuws over de loonsverhoging van ING-topman Hamers valt precies samen met de lopende onderhandelingen over een nieuw sociaal plan, waarbij ING toe wil naar een lagere ontslagvergoeding voor de werknemers. “Dit legt een stevige claim op de onderhandelingen. En binnenkort starten we ook met het cao-overleg. Biedt ING de werknemers straks ook een loonsverhoging van 3%? Dat zal wel niet. De Raad van Commissarissen maakt vandaag weer duidelijk dat er bij ING twee werelden zijn, die van de top en die van de gewone bankmedewerkers.”

Gemiddelde

De Raad van Commissarissen verdedigt de loonsverhoging van 3% voor topman Hamers met het argument dat de ING-topman ver beneden de mediaan zit. “En wat zou dat? Er moet altijd iemand onder het gemiddelde zitten”, vindt Wiersinga. “Het gaat erom dat je in de top laat zien dat je begaan met je werknemers, zeker in moeilijke tijden.”

Convenant

De CNV-onderhandelaar wijst er bovendien op dat de banken een convenant hebben gesloten over maatschappelijk verantwoord ondernemen. “De Raad van Commissarissen moet dat document nog maar eens goed lezen en zich afvragen wat dat concreet betekent, ook voor beloningen in de top.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid