Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Voorbereiding actiedag Schiphol gaat door, ondanks dreiging kort geding

De voorbereidingen voor een actiedag van beveiligers op Schiphol, op dinsdag 4 september, gaan gewoon door. “We zijn niet onder de indruk van de dreiging van een kort geding door Schiphol”, zegt actieleider Peter de Jong. “De uitkomst zien we met vertrouwen tegemoet.”

Beveiligers voeren al maandenlang actie voor een nieuwe cao. Niet alleen op Schiphol, maar ook op andere plekken in het land (bij de VU, het Ministerie van Defensie, UMC Maastricht, chemiebedrijf MSD en asielzoekerscentra). Reden is het vastlopen van cao-onderhandelingen voor ruim 30.000 beveiligers in Nederland. De werkgevers bieden dit jaar nul procent loonsverhoging en willen geen toezeggingen doen over betere roosters.

Ruimte voor acties

Het is niet de eerste keer dat Schiphol probeert om de acties van beveiligers via de rechter te laten verbieden. Ook op 1 augustus diende hierover al een kort geding. De Jong: “De acties zijn toen niet verboden. Sterker nog, we hebben van de rechter de ruimte gekregen om op beperkte schaal actie te voeren, in de vorm van maximaal 5 keer per dag een werkonderbreking van 15 minuten. Dat doen we dus ook, we zitten inmiddels op meer dan 100 werkonderbrekingen.”

Geen stap van werkgevers

De restrictie die de rechter had opgelegd – tijdens de drukke zomerperiode geen grootschalige en langdurige actie – loopt op 2 september af. De Jong: “We hebben ons keurig aan de afspraken gehouden, maar vanaf dat moment voelen we ons vrij om een grootschalige actie te organiseren. Vooral omdat de werkgevers tot nu toe geen enkele stap richting van de beveiligers zetten. Dat leidt begrijpelijkerwijs tot steeds meer boosheid.”

Impact

CNV Vakmensen realiseert zich dat een staking op Schiphol grote impact heeft. “Daarom kondigen we de actie ook ruim van tevoren aan. En laten we niet vergeten dat nul procent loonsverhoging óók grote impact heeft, op ruim 30.000 beveiligers en hun gezinnen. In een bloeiende economie, die schreeuwt om loonsverhogingen, is dit gewoon echt niet te verkopen.”

Onterecht verwijt

Het verwijt van Schiphol dat de actiedag tot veiligheidsrisico’s zal leiden, vindt De Jong onterecht. “We kondigen alle acties vooraf aan en maken goede afspraken over de veiligheid. Beveiligers zijn professionals, ze kennen hun verantwoordelijkheid als het nodig is.”


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid