Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Nieuws

Vliegende start Campagne Looncontrole

Het loopt storm met verzoeken om een looncontrole. Twee weken na de start van de campagne hebben ruim 1.500 werknemers aan CNV Vakmensen gevraagd om hun salaris van januari eens goed te controleren. "In januari kijken mensen toch altijd wat beter naar hun loonstrookje. Soms komen ze er niet goed uit. Het is voor een leek vaak ook moeilijk om te controleren of het allemaal klopt. En laten wij daar als vakbond nou net goed in zijn", zegt Karel Bravenboer, teamleider individuele dienstverlening bij CNV Vakmensen.

De loonspecialisten van CNV Vakmensen controleren of de bedragen en percentages op de loonstrookjes overeenkomen met de cao en de arbeidsovereenkomst. Bravenboer: "Wij gaan daarmee veel verder dan algemene rekentools, die mensen op internet kunnen invullen. Wij kijken bijvoorbeeld ook naar parttime-percentages, reiskosten, pensioenpremies, overuren, specifieke cao-afspraken. Het gaat ons erom dat onze leden een persoonlijk, betrouwbaar beeld krijgen van hoe het er met hun loonstrookje voor staat."

Groen, oranje, rood

De looncontrole krijgt het stempel groen, oranje of rood. Bravenboer: "In de meeste gevallen zal het in orde zijn, dus groen. Bij oranje gaat het om kleine verschillen. We laten het aan de werknemer zelf om daar actie op te ondernemen. Bij rood moet je echt denken aan grote bedragen. In overleg met de werknemer kunnen we dan een juridische procedure starten."

Dat laatste komt regelmatig voor. En dan kan het opeens om flinke bedragen gaan. Twee voorbeelden:

Loonvordering kapster: ruim 8.000 euro

Een kapster werkt jarenlang voor hetzelfde salaris en blijft steeds maar zitten op het niveau van hairstylist 1. Ze vraagt weleens om een loonsverhoging, maar krijgt die niet. Uiteindelijk laat ze het toch maar eens narekenen door de bond. Het blijkt dat ze ver onder haar niveau wordt betaald. Ook kloppen de gewerkte uren niet helemaal. Omdat het over een lange periode gaat, loopt het bedrag flink op. Uiteindelijk krijgt de kapster ruim 8.000 euro uitbetaald.  

Loonvordering metaalarbeider: 4.500 euro netto + loonsverhoging van 166 euro bruto per maand

Een metaalarbeider heeft het idee dat hij niet volgens de cao wordt betaald. De loonspecialist van CNV Vakmensen constateert dat hij inderdaad jarenlang te weinig salaris heeft gekregen. In overleg met de werkgever wordt een schikking afgesproken. De werknemer krijgt netto 4.500 euro uitbetaald. Daarnaast krijgt hij meteen een loonsverhoging van 166 euro bruto per maand.

Komende maanden

De looncontrole-actie neemt de komende maanden nog in beslag, zegt Bravenboer. "We vragen de mensen nu eerst om ons een aantal gegevens toe te sturen, zoals de arbeidsovereenkomst en de laatste twee loonstrookjes. Daarna kunnen we pas echt aan de slag."

De eerste resultaten van de campagne zijn over enkele maanden bekend.

Meld je aan voor een gratis looncontrole >


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid