Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vijfjarige cao voor 30.000 beveiligers

De 30.000 beveiligers in Nederland krijgen een nieuwe cao, met de maximale looptijd van vijf jaar. Vakbonden en werkgevers hebben hierover vannacht een resultaat bereikt.

Afgelopen maanden hebben beveiligers actie gevoerd, omdat de werkgevers dit jaar géén loonsverhoging wilden geven en niet bereid waren om afspraken te maken over betere roosters. Uiteindelijk zijn de werkgevers vannacht toch overstag gegaan, zegt onderhandelaar Erik Maas van CNV Vakmensen. “De vijfjarige cao biedt perspectief en duidelijkheid aan alle beveiligers in Nederland. De lonen gaan omhoog en de werkdruk wordt aangepakt met betere roosters. Ook de pensioenregeling wordt verbeterd. Alles bij elkaar gaat het om een forse verbetering van arbeidsvoorwaarden, zowel op het gebied van inkomen, werktijden als pensioen. Het werk van beveiligers wordt serieus genomen en beter beloond. De ruimte voor de werknemer om roosters te kiezen en korter te werken is een belangrijk winstpunt als het gaat om duurzame inzetbaarheid.”

Betere roosters

De beveiligers krijgen op termijn betere roosters, zegt Maas. “De werkdruk gaat omlaag, er komt meer rust en voorspelbaarheid in de roosters”, zegt Maas. “Daar gaan we met hulp van specialisten aan werken. Daarnaast is nu al vastgelegd dat vanaf 2023 de maximale arbeidstijd per periode van vier weken teruggaat van 152 naar 144 uur. De beveiligers gaan vanaf dat moment dus minder werken voor hetzelfde geld.”

Investeren in scholing

CNV Vakmensen heeft in de onderhandelingen ook aangedrongen op het belang van scholing. Daar komt geld voor beschikbaar, via een subsidieregeling. “Beveiligers krijgen meer mogelijkheden voor scholing, zowel voor werk binnen als buiten de branche.”

Flex en vast

Verder zijn afspraken gemaakt over de verhouding flex-vast. Minimaal 80% van de beveiligers in een bedrijf moet een contract hebben voor onbepaalde tijd. Maas: “Een vast contract biedt beveiligers duidelijkheid en zekerheid. We willen dat bedrijven ook op die manier laten zien dat ze in hun werknemers willen investeren.”

Lonen omhoog

De beveiligers krijgen over een periode van vijf jaar (1 juli 2018 tot 1 juli 2023) een loonsverhoging van in totaal 13,25%, als volgt verdeeld:

 • 1,5% in 2018 (loonperiode 13)
 • 1,75% in 2019 (loonperiode 5)
 • 2,5% in 2020 (loonperiode 1)
 • 2,5% in 2021 (loonperiode 1)
 • 2,5% in 2022 (loonperiode 1)
 • 2,5% in 2023 (loonperiode 1)

Om er zeker van te zijn dat de beveiligers niet worden ingehaald door de inflatie, is afgesproken dat de loonstijging in de periode 2020-2023 minimaal 2,5% bedraagt. Als de inflatie hoger uitvalt, wordt die gevolgd.

Leden

CNV Vakmensen legt het cao-resultaat binnenkort voor aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid