Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Verzekeraar TVM wil rijgedrag filmen

De vakbonden zien niets in een proef van verzekeraar TVM, die het rijgedrag van vrachtwagenchauffeurs wil gaan analyseren met hulp van camera's.

De belangrijkste verzekeringsmaatschappij in de transportsector, TVM, start binnenkort met deze proef. Daarmee zegt TVM dat het de veiligheid op de weg wil vergroten. Tegelijkertijd heeft TVM aan de vakbonden meegedeeld dat het de aldus verkregen data wil gebruiken om risicoprofielen op te stellen voor zijn verzekeringsactiviteiten.

Proef voegt weinig toe

Volgens CNV Vakmensen en FNV Transport en Logistiek voegt de proef weinig toe aan wat er al bekend is. Werkdruk, vermoeidheid en afleiding van chauffeurs zijn de grootste risicofactoren. Dat bleek niet al te lang geleden nog eens uit onderzoek naar vrachtwagenongelukken door de Onderzoeksraad voor de Veiligheid.

Afrekenen in plaats van coachen

Vanzelfsprekend willen de vakbonden ook dat de veiligheid zo veel mogelijk vergroot wordt. Maar de meerwaarde van deze proef zien de bonden niet. Sterker nog, volgens de vakbonden voegt het alleen maar stress toe aan het werk van de chauffeur. Bovendien vrezen FNV en CNV dat de gegevens gebruikt worden om chauffeurs af te rekenen op hun rijgedrag in plaats van hen waar nodig te coachen. Veel te vaak worden de bonden geconfronteerd met een afrekencultuur binnen de transportbedrijven, waar alles draait om zo laag mogelijke kosten en het maken van zoveel mogelijk uren.

Planning

Beter zou het zijn als TVM de praktijk van de rij- en rusttijden op de planningsafdelingen van transportondernemingen eens grondig onder de loep zou nemen en er meer sociaal gepland gaat worden zodat de chauffeur goed uitgerust weer op pad kan. Er zit al veel controleapparatuur in de vrachtwagencabines. Nog meer apparatuur zorgt voor nog meer afleiding en stress en daar zitten chauffeurs niet op te wachten. TVM had volgens de bonden ook kunnen kiezen, als er nog iets is wat nog niet bekend is, voor een onafhankelijk onderzoek in bijvoorbeeld rij-simulatoren. FNV Transport en Logistiek en CNV Vakmensen wijzen deze proef daarom van de hand.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid