Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Antwoord op vragen over werk en inkomen
Nieuws

Vertrek van hoogwaardige banen bij Unilever is zorgelijk

Bij Unilever raken ongeveer 250 werknemers, onder meer werkzaam in financiële en IT-functies, hun baan kwijt. De werknemers zijn hierover zojuist geïnformeerd. “Het gaat veelal om jonge werknemers met hoogwaardige banen. Je zult maar net een vaste baan hebben en een huis hebben gekocht. Dan zit je meteen weer in onzekerheid. Het is daarnaast zorgelijk dat dit soort banen nu wegvloeien naar het buitenland”, zegt Frans van de Veen, bestuurder van CNV Vakmensen.

Verzekeraar TVM wil bij ongeveer 30 transportondernemingen een pilot met een dashboardcamera, een “eyetracker” en een hardwareplatform starten. Unilever wil de werkgelegenheid verplaatsen naar Polen, Mexico en Azië. Voor een deel gaat het om uitbesteding. De werkgelegenheid verdwijnt met name op de kantoren in Rotterdam. “Naast het verlies van deze banen heeft de reorganisatie ook gevolgen voor de manier van werken binnen Unilever. Voor de Nederlandse locaties komt de ondersteuning op gebied van it en financiën straks op grote afstand te staan. Op papier lijkt zo’n reorganisatie dan efficiënt, maar in de praktijk zorgt het voor extra sores. We gaan daarom samen met de ondernemingsraad van Unilever kritisch kijken naar het nut en de noodzaak van deze reorganisatie.”

Overleg over sociaal plan en cao

Het gaat bij de reorganisatie om 204 vaste banen; daarnaast verliezen ook ongeveer 40 uitzendkrachten hun werk. Unilever heeft de bonden uitgenodigd voor overleg over een sociaal plan. Daarnaast lopen er op dit moment ook al onderhandelingen over een nieuwe cao. Van de Veen: “Onderdelen van de cao zijn scholing, ontwikkeling en een sociale regeling bij reorganisaties. Dan gaat het bijvoorbeeld over een schadeloosstelling bij ontslag. De nu aangekondigde reorganisatie heeft dus direct invloed op het cao-overleg, dat voor komende maandag staat gepland.”

Bij Unilever werken in Nederland 3.100 werknemers.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid