Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Verrassingsbezoek bevestigt beeld hotelschoonmakers Van der Valk

Een verrassingsbezoek aan bijna dertig hotels van Van der Valk, gisterochtend, bevestigt het beeld over de werkwijze van schoonmaakbedrijf Jaquet en De Groot. “Schoonmakers krijgen te horen dat ze drie kamers in een uur moeten doen. Lukt dat niet, dan maar in eigen tijd”, zegt Jan Kampherbeek van CNV Vakmensen. “Ook krijgen veel schoonmakers niet de opleiding die in de branche verplicht is.”

Uit de gesprekken met schoonmakers en de reacties via het meldpunt en Facebook blijkt dat het niet om incidenten gaat. “Er zijn vast ook vestigingen waar het goed gaat en waar de schoonmakers tevreden zijn”, zegt Kampherbeek. “Maar het algemene beeld is dat het op grote schaal misgaat. We krijgen vooral signalen over de hoge werkdruk, met name bij het vaste personeel. Zij krijgen te horen dat ze drie of zelfs vier kamers in een uur moeten doen, werken zich een slag in de rondte en gaan in eigen tijd door. De daadwerkelijk gewerkte uren krijgen ze niet betaald. Daar komt bij dat er via Jaquet en De Groot ook veel uitzendkrachten werken. Zij worden gewoon per uur betaald en laten zich dus niet opjagen. Dat zorgt voor conflicten onderling.”

Opleiding

CNV Vakmensen is er tijdens de bezoeken ook achter gekomen dat veel schoonmakers van Jaquet en De Groot niet de schoonmaak-opleiding krijgen, die in de schoonmaakbranche verplicht is. “Ook hier laat Jaquet en De Groot het flink liggen. Zonder opleiding zijn de schoonmakers kwetsbaar bij een contractwisseling. Een nieuw schoonmaakbedrijf is namelijk niet verplicht om schoonmakers zonder diploma over te nemen.”

Jaquet en De Groot

CNV Vakmensen gaat naar aanleiding van de bezoeken opnieuw in gesprek met Jaquet en De Groot. “Dat hebben we afgelopen jaren vaak gedaan, maar we zien helaas geen verbetering. Hopelijk gaan ze hier nu wel mee aan de slag.”

Van der Valk

Aan Van der Valk, als verantwoordelijke opdrachtgever, heeft de bond gisteren gevraagd om de Code Verantwoordelijk Marktgedrag te ondertekenen. “We wachten de reactie van Van der Valk af. We gaan ervan uit dat zij hier toch ook wel van geschrokken zijn en dat ze het beste met de schoonmakers voor hebben.”

Meer informatie op het Meldpunt >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid