Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vernieuwende cao-afspraken bij ING

Een individuele ‘leerrekening’, die werknemers mee kunnen nemen naar een andere werkgever. Een afspraak voor 60-plussers, die één dag in de week mogen besteden aan een maatschappelijke organisatie. En betaald partnerschapsverlof voor jonge ouders. De nieuwe cao voor de ongeveer 16.000 werknemers bij ING bevat “een aantal vernieuwende afspraken”, zegt onderhandelaar Ike Wiersinga van CNV Vakmensen. “Ik ben er supertrots op.”

De cao-partijen bereikten dit weekend een onderhandelingsresultaat over een nieuwe, eenjarige cao, die ingaat per 1 januari 2018. De cao heeft zelfs een thema meegekregen: jouw perspectief. Wiersinga: “De financiële sector staat enorm onder druk. Er verdwijnen veel banen en helaas is het einde waarschijnlijk nog niet in zicht. Daarom is het goed dat ING al jaren sterk inzet op scholing. Met de individuele leerrekening, waar wij sterk voor hebben gepleit, krijgen werknemers nog meer mogelijkheden om zelf de regie te nemen.”

Leerrekening

De individuele ‘James-leerrekening’ is een initiatief van CNV Vakmensen. ING stort om te beginnen 375 euro op de rekening. Het bedrag wordt verdubbeld als de werknemer zich aanmeldt voor ‘Mijn Koersplan’, het eigen scholingsprogramma van ING. “Het mooie van deze individuele rekening is dat werknemers dit budget mee mogen nemen naar een andere werkgever. Het geld is niet weg; ze houden er echt zelf de regie over”, zegt Wiersinga.

Werkdag voor een goed doel

Voor 60-plussers bevat de nieuwe cao een originele afspraak. Zij mogen één dag in de week, op kosten van ING, besteden aan een maatschappelijke organisatie. ING doet dit in het kader van ‘maatschappelijk verantwoord ondernemen’. “Het is heel mooi dat oudere werknemers hun financiële kennis en ervaring mogen gaan inzetten voor een goed doel”, vindt Wiersinga.

Partnerschapsverlof

Jonge ouders die geen gebruik kunnen maken van bevallingsverlof (vaders en niet-biologische moeders) krijgen recht op 1 maand betaald verlof. Met de mogelijkheid om daarna nog drie maanden onbetaald verlof op te nemen.

Loonsverhoging

In de nieuwe cao krijgen de werknemers een loonsverhoging van in totaal 1,7%.

Leden

CNV Vakmensen legt het onderhandelingsresultaat positief aan de leden voor.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid