Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veiligheidsles voor bijna 400 scholieren in de bouw

De verbouw van het Heracles-stadion in Almelo ligt komende weken onder de loep van bijna 400 toekomstige bouwvakkers. Hoe zorg je ervoor dat zo’n groot bouwproject veilig verloopt? Wat komt daar allemaal bij kijken? Die vragen staan centraal in de veiligheidslessen die CNV Vakmensen, samen met Arbouw, verzorgt op roc’s in het noorden van het land.

CNV Vakmensen wil scholieren in de bouw graag voorbereiden op een veilige werkplek. Uit de cijfers (TNO/CBS) blijkt dat werknemers in de bouw twee keer zo vaak betrokken zijn bij een ongeluk als in andere sectoren. Afgelopen maand nog waren er alleen al in Friesland nog twee ongelukken met dodelijke afloop.

Traditie

De veiligheidslessen op roc’s zijn inmiddels een jaarlijkse traditie geworden. Dit jaar gaat het om in totaal 18 lessen voor bijna 400 scholieren van ROC Friese Poort (Leeuwarden, Drachten, Emmeloord), het Alfa College (Groningen, Hardenberg, Ruinen, Hoogeveen) en het Drenthe College (Assen, Emmen).

Praktische voorbeelden

“Een praktisch voorbeeld als de verbouw van een stadion spreekt veel jongeren aan. Zeker met de wetenschap dat het een aantal jaren geleden bij FC Twente in Enschede gruwelijk mis ging, toen een deel van het dak instortte”, zegt Saskia Spaargaren, vakbondsconsulent en initiatiefnemer bij CNV Vakmensen. “Vooral bij jonge werknemers in de bouw komen veel ongelukken en bijna-ongelukken voor. We willen de scholieren bewust maken van de risico’s die ze lopen. En hoe belangrijk veiligheidsmaatregelen en –procedures zijn.”

De veiligheidslessen worden verzorgd door Hans Clemenkowf, die als veiligheidsdeskundige betrokken was bij de verbouw van het Polman Stadion van Heracles in Almelo. Aan de hand van praktische voorbeelden laat hij de scholieren zien wat er bij een bouwproject mis zou kunnen gaan en hoe je ongelukken kunt voorkomen.

Ongelukken bij jongeren

Werknemers tussen 15 en 25 jaar zijn het vaakst betrokken bij een arbeidsongeval. In 2012 had bijna 10 procent van hen een arbeidsongeval, tegen zo'n 6 procent van de werknemers boven de 25 jaar (bron: CBS).
 
Elk jaar komen ongeveer 19.000 jongeren in de leeftijd van 15-24 jaar na een arbeidsongeval bij de spoedeisende hulp. Gemiddeld overlijden er elk jaar acht jonge werknemers (Bron: VeiligheidNL).

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid