Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veiligheid treinlijnen Zwolle ernstig in het geding

De veiligheid van passagiers en personeel op de treintrajecten Zwolle-Enschede en Zwolle-Kampen is ernstig in het geding. Dat concluderen CNV Vakmensen-bestuurder Peter de Ridder en BOA ACP vakbondsadviseur Wout Jongman na een bijeenkomst met machinisten en service & veiligheidsmedewerkers van Keolis na het zoveelste geweldsincident. “Keolis en de provincie Overijssel moeten nu snel met maatregelen komen.”

Concrete aanleiding voor de bijeenkomst was een zwaar geweldsincident, waarbij een zwartrijder een medewerker van Keolis ernstig mishandelde. Wat het personeel betreft is de maat nu vol. “De veiligheids- en serviceactiviteiten op de treinen zijn een sluitpost geworden en dat is een slechte zaak”, zegt De Ridder. “Keolis en de provincie Overijssel mogen zich dat aantrekken. De treindiensten bewijzen hun bestaansrecht gezien de volle treinen en hier hoort gewoon een goed niveau van veiligheid bij.”

Te krappe formatie

Tijdens de bijeenkomst legden de Keolis-medewerkers de vinger op de zere plekken. Ze concludeerden dat een kwart van de treinen niet bemand is met service & veiligheidsmedewerkers, dat er bovendien sprake is van slechte bereikbaarheid bij calamiteiten en dat de formatie veel te krap is. Zeker in het weekend is er regelmatig sprake van onderbezetting.

Bugdgetten

De Ridder: “Als vakbonden willen we in overleg met Keolis Rail en de provincie Overijssel om de situatie te verbeteren. Wat ons betreft is uitbreiding van de formatie een hele serieuze optie. Ook de provincie heeft hier als opdrachtgever een rol in, namelijk het uitbreiden van budgetten. De medewerkers op de trein zijn erg boos en willen zo snel mogelijk verbetering van hun werkomstandigheden.”

Op 2 mei staat een overleg met Keolis op de agenda.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid