Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veel werkenden wordt gevraagd om loonoffer

Bijna 4% van de CNV-leden is door de werkgever gevraagd om een deel van het salaris in te leveren vanwege de crisis. Dit blijkt uit een peiling van CNV onder 1.600 leden. Met name bij grotere bedrijven (meer dan 250 werknemers) wordt gevraagd om een loonoffer. Bij een groot deel (41%) heeft de werkgever dit zonder overleg aangekondigd.

"Als we dit doortrekken naar alle werkenden in de marktsector, zou dit betekenen dat vele tienduizenden werkenden nu om een loonoffer wordt gevraagd", aldus Piet Fortuin, CNV-voorzitter. Zorgwekkend is daarnaast dat bijna 1 op de 10 werkenden nog verwacht dat hen om een loonoffer wordt gevraagd.

Staatssteun

"Uiteraard begrijpen we dat veel werkgevers in zwaar weer verkeren. Maar het eenzijdig loon inhouden kan niet zomaar. Veel ondernemers krijgen immers staatssteun om de salarissen door te betalen", stelt Fortuin. "We gaan dan ook met de bedrijven in gesprek bij wie dit het geval is. In het uiterste geval sluiten we een gang naar de rechter niet uit."

Financieel onhaalbaar

42% van alle ondervraagden geeft aan dat een loonoffer voor hen financieel niet haalbaar is. 16% weet niet of het financieel haalbaar is. 73% heeft geen idee wat zijn rechten zijn als de werkgever om een loonoffer vraagt. Slechts 1 op de 5 is bereid om een loonoffer te brengen als het slecht gaat met het bedrijf waar hij werkt. 85% verwacht overigens dat een loonoffer niet nodig is om het bedrijf te redden.

Loyaliteit

Fortuin: "Het is natuurlijk mooi als werknemers zo loyaal zijn om een loonoffer te brengen. Maar het heeft grote consequenties voor je WW. Wie nu 20% van zijn loon inlevert, krijgt straks 20% minder ww als het bedrijf alsnog failliet gaat. En dat 2 jaar lang. Dit kan duizenden euro’s schelen. Bedenk je dus twee keer voor je zomaar tekent bij het kruisje. Het is een uiterst zwaar middel."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting