Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Veel begrip en steun voor buschauffeurs

Buschauffeurs die in actie komen na een incident met stenengooiers, kunnen rekenen op massale steun van het publiek. Dat blijkt uit een internetpeiling van CNV Vakmensen, die in ruim een week tijd bijna 3000 reacties opleverde.

Uit de reacties blijkt dat veel mensen begrip hebben voor de buschauffeurs. Een van de respondenten verwoordt het zo: “Alle werknemers die openbaar werk doen, bus, ambulance, brandweer, conducteur enzovoorts moeten ongestoord en veilig hun werk kunnen doen. Ze werken voor de gemeenschap, dus voor ons!”

Raak

In de afgelopen maanden was het tientallen keren letterlijk raak. In Almere, Haarlem, Zaandam en Heemskerk werden rijdende bussen bekogeld met stenen, in Haarlem zelfs een paar keer met stoeptegels. In de meeste gevallen kwamen buschauffeurs en passagiers met de schrik vrij.

Copycat-gedrag

Ook afgelopen week sneuvelden in Almere weer ruiten van bussen en bushokjes. De politie heeft daar inmiddels al tien aanhoudingen verricht. Volgens Connexxion-woordvoerder Nicky Jansen gaat het om ‘copycat-gedrag van een stelletje malloten’. “Wat je nu ziet, is dat jongeren elkaar aan het nadoen zijn om op die manier in het nieuws te komen. Dat vinden ze dan leuk. Het is ongelooflijk vervelend dat dit blijft gebeuren. Iedereen baalt hier natuurlijk van en vooral voor de chauffeurs is het iedere keer ontzettend schrikken.”

Geen incidenten

Ook volgens Sanne van der Meulen van CNV Vakmensen zijn dit ‘inmiddels allang geen incidenten meer’. De bond pleit voor een nauwe samenwerking tussen busbedrijf, gemeente en politie. “In risicowijken moet meer toezicht komen. En alle voorvallen moeten grondig in kaart worden gebracht: waar gebeurt het, wie zijn erbij betrokken? Zodra er zicht is op de daders, moeten ze wat ons betreft keihard worden aangepakt.”

Maatregelen

CNV Vakmensen heeft zich de afgelopen maanden sterk ingezet voor maatregelen om de veiligheid in het openbaar vervoer te verbeteren. Een van die maatregelen, waar de vervoersbedrijven zich intussen allemaal achter hebben geschaard, is het verdwijnen van contant geld van de bus. Vervoersbedrijf Arriva neemt hierin het voortouw. In Tilburg en Den Bosch kunnen busreizigers sinds deze week pinnen in de bus. De proef wordt per 1 augustus uitgebreid met Breda. Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle vervoersbedrijven per 1 januari 2018 geen contant geld meer in de bus hebben.

Reacties

Afgelopen maanden zijn - als uiterste maatregel - sommige buslijnen tijdelijk stopgezet.  Niet iedereen heeft daar begrip voor. Uit de peiling blijkt dat 3% vindt dat de bus hoe dan ook gewoon moet blijven rijden. Anders zijn de reizigers de dupe, vinden zij. De overgrote meerderheid (97%) steunt de chauffeurs, óók als zij de bus stilzetten. Een greep uit de reacties:

  • “Volledig begrip voor. Een kwajongensstreek kan ik begrijpen. Maar dat is dit niet meer. Het gaat niet alleen om de schade, maar ook om de ernstige letsels die kunnen ontstaan.”
  • “Dit lijkt toch nergens meer op, gewoon keihard aanpakken een dikke boete of een flinke gevangenisstraf.”
  • “Als de bussen niet meer rijden en de mensen er last van hebben, zullen ze de volgende keer misschien de chauffeur helpen als hij belaagd wordt. Dat hoop ik.”
  • “De werkgever moet zorgen voor veiligheid, zolang dit niet gebeurt, mag men de bus aan de kant zetten.”
agressie in het openbaar vervoer

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid