Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vanochtend stiptheidsactie van beveiligers op Schiphol

Beveiligers van G4S op Schiphol voeren vanochtend van 7.30 tot 8.30 uur een stiptheidsactie op Schiphol. “Een speldenprik, waar de reizigers nog weinig last van zullen hebben”, zegt onderhandelaar Aletta Bulsink van CNV Vakmensen. “We willen vooral werkgever G4S laten voelen dat de beveiligers het niet accepteren als ze er dit jaar geen cent bij krijgen.”

Terwijl in veel cao’s loonverhogingen worden afgesproken van (ruim) boven de 2%, moeten de beveiligers op een houtje bijten. “Een nullijn is onacceptabel”, zegt Bulsink. “Schiphol groeit, maar het loon van de beveiligers staat al anderhalf jaar stil. Ze werken onder hoge druk, aanvragen voor vrije dagen worden vaak afgewezen. Wat is beveiliging ons waard, vraag ik me af?”

Ultimatum verstreken

In de nieuwe cao willen de bonden – naast een goede loonsverhoging – ook afspraken maken over de hoge werkdruk en betere roosters. Een ultimatum van CNV Vakmensen en FNV Beveiliging aan G4S is eind juni al verstreken. Op Schiphol heeft G4S zo’n 1.200 beveiligers in dienst. De stiptheidsactie, samen met FNV Beveiliging, houdt in dat beveiligers vanaf 7.30 uur een uur lang strikt volgens de regels werken. Daardoor kunnen tijdelijk iets langere rijen bij de balies ontstaan.

Voor zichzelf opkomen

De beveiligers bij G4S hebben een eigen cao, maar ook in de landelijke cao particuliere beveiliging (waar zo’n 30.000 beveiligers werken) is een ultimatum aan de werkgevers verlopen. De eerste acties zijn inmiddels gevoerd. “De verontwaardiging onder beveiligers is groot”, zegt Bulsink. “Ze hebben een plichtsgetrouwe instelling, die hoort bij hun beroep, maar sta er niet raar van te kijken als beveiligers ook een keer voor zichzelf opkomen. De beveiligers in Nederland doen belangrijk werk. In een bloeiende economie een loonsverhoging van niks – dat kan gewoon niet.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid