Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die het verschil maakt
Wij komen op voor jouw belangen op het gebied van werk en inkomen
Nieuws

Vangnet voor ontslagen vrachtwagenchauffeurs

Vakbonden en werkgevers in het beroepsgoederenvervoer creëren een vangnet voor chauffeurs die bij een reorganisatie of faillissement hun baan kwijtraken. “We willen uit alle macht proberen om hen uit de WW te houden”, zegt Tjitze van Rijssel. “Daar hebben we het volgende op bedacht: we bieden de chauffeurs zelf, via het Sectorinstituut Transport en Logistiek, een tijdelijk contract aan.”

De constructie is in feite eenvoudig en biedt ontslagen chauffeurs weer perspectief op een nieuwe baan. “Het is nog een experiment, waarvan we willen weten of en hoe het werkt”, zegt Van Rijssel. “Het idee is dat chauffeurs maximaal een jaar in dienst komen van het Sectorinstituut. Ze houden hun cao en pensioenopbouw en kunnen die tijd benutten voor noodzakelijke scholing. In de tussentijd kunnen ze solliciteren. We zijn daar positief over, we verwachten dat de meesten binnen een jaar weer aan het werk zijn. Dan hebben we hen in de tussentijd wel mooi uit de WW kunnen houden.”

Experiment bij Bleckmann

Het experiment wordt meteen toegepast bij transportbedrijf Bleckmann uit Oldenzaal. Daar raken bij een reorganisatie ongeveer dertig chauffeurs hun baan kwijt. “Als het werkt, gaan we hiermee ook experimenteren bij andere transportbedrijven”, zegt Van Rijssel.

Kantelpunt

Het vangnet via het Sectorinstituut is onderdeel van het Sectorplan Transport en Logistiek, waarover de sociale partners deze week een akkoord hebben bereikt. Van Rijssel: “De transportsector bevindt zich op een kantelpunt. Aan de ene kant merk je nog de gevolgen van de crisis. Er zijn faillissementen en reorganisaties, mensen raken hun baan kwijt. Aan de andere kant zien we dat er in sommige regio’s alweer meer vraag is naar personeel. We verwachten de komende jaren veel nieuwe werkgelegenheid in de sector. Daarom is het zo belangrijk dat we chauffeurs die nu hun baan kwijtraken voor de sector behouden én in de tussentijd kunnen bijscholen.”

Vacatures

Vakbonden en werkgevers verwachten de komende jaren veel vacatures in het beroepsgoederenvervoer. In het sectorplan is daarom ook de ambitie opgenomen om 2.000 mensen die chauffeur willen worden een opleiding én een gegarandeerde baan aan te bieden. Eind dit jaar start hiervoor de campagne.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid