Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vanavond start 24-uursstaking bij Fokker Hoogeveen

De werknemers van Fokker uit Hoogeveen staken vanaf vanavond opnieuw 24 uur voor een goede cao in de metalektro.

Voor de Hoogeveense Fokkermedewerkers is het alweer de zesde keer dat ze staken. De staking bij Fokker maakt deel uit van de reeks stakingen waar al vele tienduizenden metaalwerkers uit talloze bedrijven door heel Nederland aan meededen.

Toekomstbestendige cao

Inzet van CNV Vakmensen en FNV Metaal is een goede cao voor de medewerkers bij de talloze grootmetaalbedrijven. De bonden eisen een toekomstbestendige cao, met een jaarlijkse loonstijging van 3,5% met een vloer van 1.000 euro en goede voorstellen om hun werk en privé te kunnen combineren. Ook willen de bonden een zogenoemd generatiepact en maatregelen om meer invloed te hebben op hun werktijden. En er moet een einde komen aan de doorgeslagen flexibilisering. Daarbij hoort dat de beloning en arbeidsvoorwaarden van vaste en tijdelijke medewerkers gelijk zijn.

Veel te lang

Pien Zijlstra, bestuurder CNV Vakmensen: "De werknemers van Fokker blijven strijden voor een goede cao. Ze willen niet langer wachten, ze willen nú een cao. Het heeft allemaal al veel te lang geduurd. We strijden voor een cao die ervoor zorgt dat de sector aantrekkelijk blijft om in te werken, voor jongeren en ouderen."

Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal: "Stakers van Fokker Hoogeveen houden de druk op ketel voor een goede cao. Het lijkt erop dat het een kwestie van een lange adem gaat worden om meer zeggenschap over werktijden, een generatiepact en een fatsoenlijk loon te krijgen. Maar de werknemers in de grootmetaal zijn doorgewinterde strijders. En onder druk wordt alles vloeibaar, dus we blijven druk uitvoeren op de werkgevers en de FME."

Over de cao

De cao metalektro geldt voor ongeveer 150.000 werknemers in het grootmetaal, zoals Fokker, ASML, DAF, Siemens, Scania, Thales en Damen Shipyard.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid