Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vakbonden: woningcorporaties negeren politiek

CNV Vakmensen en FNV woondiensten zijn verbaasd over de weigering van AEDES om de onderhandelingen over een nieuwe cao definitief te hervatten. Ondanks meerdere uitnodigingen van de bonden en de expliciete wens van de politiek houdt AEDES zich stil, nadat zij in november wegliepen van de onderhandelingstafel.

CNV Vakmensen bestuurder Osinga: "Tot er een nieuwe cao is, steken de corporaties 3 procent pensioenvoordeel waar 29.000 werknemers recht op hebben vanaf 1 januari in eigen zak." FNV bestuurder Vos: "En tegelijkertijd voorkomen de corporatiebobo's dat zij onder de cao komen te vallen, zodat ze maximaal kunnen graaien totdat de Wet Normering Topinkomens van kracht wordt." De bonden zien zich genoodzaakt over te gaan op acties om de impasse te doorbreken.  

Politieke wens

De houding van de woningcorporaties staat kaarsrecht tegenover de wens van de Tweede Kamer en regering. Medewerkers van woningcorporaties profiteren niet van de door de regering vernieuwde pensioenwetgeving. In antwoorden op Kamervragen bevestigde minister Blok op 18 februari jl. dat de regering wenst dat het pensioenvoordeel zich uitbetaalt in een hoger loon.* Daarnaast nam de Kamer op 11 december een motie aan om salarissen van corporatiebestuurders onder de cao te laten vallen. Minister Blok heeft bij AEDES op 17 februari per brief aangedrongen op uitvoering van deze wens. Tot op heden heeft AEDES niet gereageerd op de wens van de Kamer, de brief van de minister of de herhaalde uitnodiging van vakbonden om weer terug te komen aan de onderhandelingstafel.  

Werknemers willen acties

"Het getuigt van bijzonder veel arrogantie als je maatschappelijke organisatie zowel de politiek als je eigen werknemers op een dergelijk manier blijft negeren. Ondanks dat medewerkers zich geïntimideerd voelen door de woningcorporaties hebben zij ons een duidelijk signaal gegeven: 98 procent is het traineren van de woningcorporaties beu en is bereid om actie te voeren als AEDES weg blijft van de onderhandelingstafel. AEDES vraagt keer op keer respijt voor 'intern constructief overleg'. Na vier maanden mogen we aannemen hier voldoende gelegenheid voor is geweest", aldus Vos en Osinga. Volgende week zullen de voorbereidingen op de acties van start gaan.  

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid