Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vakbonden werkgevers en minister bundelen kracht in steunpunt

Minister Lodewijk Asscher, de Stichting Detailhandelfonds en vakbonden hebben vandaag Loopbaansupport Detailhandel opgestart. Het initiatief is bedoeld als duw in de rug om de werknemers die hun baan verliezen in de detailhandel, weer een beweging richting andere baan te kunnen laten maken.

Vanaf vandaag wordt elke werkdag de telefoon bemand voor antwoord op vragen en overige ondersteuning. Het loopbaanprogramma duurt in ieder geval één jaar. 

Het ondersteuningsprogramma is een samenwerking van vakbonden CNV Vakmensen, FNV Handel en werkgevers in de detailhandel, met elkaar verenigd in de Stichting KCH, platform voor overleg sociale partners inzake Human Capital. Het initiatief ontstond begin dit jaar toen de economische crisis in rap tempo forse deuken sloeg binnen de detailhandel. Grote groepen werknemers raakten in korte tijd hun baan kwijt. En vanwege de druk op de sector en het veranderende type werk is het maar de vraag of dezelfde functies nog beschikbaar blijven binnen de detailhandel.

Loopbaan  

Koude kleren

“Loopbaansupport Detailhandel wil de werkzoekende medewerkers de weg wijzen, dus ook naar werk buiten de detailhandel. Of mensen gewoon een mogelijkheid bieden om even op adem te komen. De schok van je werk verliezen na een jarenlang dienstverband gaat namelijk niemand in de koude kleren zitten. De aanpak is heel bewust laagdrempelig”, licht Karlien Haak toe. Zij is projectleider van de loopbaansupport.

Hulplijnen

Loopbaansupport Detailhandel heeft met ingang van vandaag diverse ‘hulplijnen’ als een telefoonlijn, website, coaching en diverse workshops in de aanbieding. Langs elke route worden mensen geholpen bij hun loopbaanvragen.

Loopbaan 


Dichterbij

Volgens Karlien Haak is het nadrukkelijk niet de bedoeling om een nieuw instituut in het leven te roepen. “We willen vooral gaan staan naast de werknemers die moeite hebben hun weg op de arbeidsmarkt te vinden. Dichterbij dan bestaande instellingen (kunnen) doen. We helpen, coachen en versterken mensen om hun weg op de arbeidsmarkt te vinden.

We kiezen daarbij voor een open aanpak. Als er goede initiatieven zijn waar deze mensen bij geholpen zijn, dan maken we daar graag gebruik van. En we zorgen ervoor dat meer mensen daar gebruik van kunnen maken. Onze rol is daarmee aanvullend op wat het UWV al biedt. Ik zie de loopbaansupport meer als vertrouwenspersoon, het maatje dat je even om hulp kan vragen als je het niet meer weet.”

Meer informatie

De afgelopen maanden zijn in de detailhandel harde klappen gevallen. Onder meer door opvallende faillissementen van V&D en Perry Sport maar ook ingrijpende reorganisaties of winkelsluitingen van andere winkelbedrijven en -ketens. De sector ondergaat daardoor een fundamentele verandering. De snelle opkomst van het online-winkelen en veranderend koopgedrag trekt diepe voren in het detailhandelsland. Dit heeft met elkaar grote impact op de 735.000 mensen die in de sector werken. 

Voor meer informatie en contactgegevens bekijk de website Loopbaansupport Detailhandel >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid