Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Vakbonden eisen half miljoen van Jumbo voor schenden stakingsrecht

Vakbonden CNV Vakmensen en FNV Handel hebben supermarktconcern Jumbo gesommeerd tot het betalen van een half miljoen euro schadevergoeding. Aanleiding is dat Jumbo de staking van distributiewerkers begin april in Woerden heeft gebroken door uitzendkrachten van Otto Work Force in te zetten op de afdeling Vers. Dit stakingsbreken is vastgesteld door de Inspectie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, voorheen de Arbeidsinspectie.

Volgens de wet Allocatie Arbeidskrachten door Intermediair (Waadi) mogen uitzendbureaus geen uitzendkrachten leveren bij een staking die het gevolg is van een arbeidsconflict. Gezien de enorme hoeveelheid publiciteit die het cao-conflict tussen bonden en Jumbo kreeg, wist Otto Work Force dat er werd gestaakt in de Jumbo-distributiecentra. Bovendien hadden de bonden de uitzendbureaus zelf en koepelorganisatie ABU geïnformeerd over de stakingen. Niettemin liet Otto Work Force uitzendkrachten werken op plekken waar werd gestaakt. Deze wetsovertreding is de reden dat ook het uitzendbureau een sommatie van de bonden heeft ontvangen.

Jumbo werkt met twee vaste uitzendbureaus, de uitzendkrachten van Otto Work Force werken altijd op de afdeling Kruidenierswaren en vrijwel allemaal als orderpicker. De Inspectie SZW constateerde dat op dinsdag 11 en woensdag 12 april de uitzendkrachten die ingeroosterd stonden als orderpicker op de afdeling Kruidenierswaren in het distributiecentrum Woerden, onder leiding en toezicht van Jumbo-teamleiders aan het werk zijn gezet als reachtruckchauffeur op de afdeling Vers in hetzelfde distributiecentrum.

Diep gezakt als werkgever

Uit onderzoek door de ISZW bleek dat Jumbo-teamleiders aan de uitzendkrachten vertelden dat ze op de afdeling Vers moesten werken omdat daar de reachtruck-chauffeurs staakten. Deze chauffeurs hebben een cruciale functie in het logistieke proces van de Jumbo-distributiecentra. Als zij niet rijden, dan ligt alles stil. Debbie van Leiden van FNV Handel: "Jumbo is een grote speler en kent de regels. Het weet dat er geen uitzendkrachten mogen worden ingezet op plekken waar wordt gestaakt. Niettemin gaf Jumbo daartoe opdracht en liet het Otto Work Force de wet overtreden. Door zo te handelen, maakte Jumbo een lange neus naar zijn werknemers, de bonden en de wet. Het is absoluut respectloos naar de duizenden distributiewerkers die zich dagelijks inzetten voor Jumbo. Dieper dan dit kan je, volgens mij, als werkgever niet zakken."

Vakbondsleden pesten

"Wat Jumbo in feite doet, is vakbondsleden pesten", stelt Kitty Huntjens van CNV Vakmensen. "Het past in een langere reeks incidenten waarin Jumbo willens en wetens het evenwicht in arbeidsverhoudingen verstoort, ten koste van de duizenden werknemers en hun vakbonden. De medewerkers staken voor goede arbeidsvoorwaarden, dat is hun recht. Door dat recht te ondermijnen, schoffeert Jumbo de eigen medewerkers in de distributiecentra. Helemaal nu Jumbo intussen met man en macht de bonden buiten de deur houdt door een eigen arbeidsvoorwaardenregeling af te sluiten, in plaats van de cao-onderhandelingen voort te zetten."

Jumbo heeft tot donderdag 28 december de tijd om gehoor te geven aan de sommatie. Doet Jumbo dit niet, dan volgt een gang naar de rechter.

Achtergrond stakingen

In januari 2017 startten de gesprekken tussen de bonden en Jumbo over een nieuwe cao voor de distributiecentra. Hoewel de cao-inzet van de bonden reëel was, stelde Jumbo van meet af aan de voorwaarde dat de uitkomst van de onderhandelingen afhankelijk was van de cao-supermarkten en de cao voor de AH-distributiecentra. Dit leidde tot een ultimatum dat Jumbo op 3 april liet verlopen, waarop 's avonds de eerste stipheidsactie volgde. Een week later meldde Jumbo dat het een loonsverhoging van 1,5 procent zou doorvoeren. Dat Jumbo hiermee de cao reduceerde tot één, financieel component viel slecht bij de distributiewerkers.

Na diverse stiptheidsacties volgde op dinsdag 11 april de eerste landelijke stakingsdag. Op donderdag 13 april diende het kort geding dat Jumbo tegen de bonden aanspande om de stakingen te laten verbieden. De rechter oordeelde dat de stakingen - die naar nu blijkt onrechtmatig zijn gebroken - gewoon door konden gaan. Uit het vonnis van de rechter bleek dat de bonden vast mochten houden aan hun eisen voor een nieuwe cao.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid