Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest

Vakbonden: compensatie is morele plicht van graaiende investeerders De Combi

In een open brief roepen FNV Bouw en CNV Vakmensen de investeerders van De Combi Groep op om werknemers te compenseren voor de schade die bij hen is ontstaan na het faillissement van het bedrijf. In de jaren voorafgaand aan het faillissement onttrok investeerder de Hooge Raedt Groep B.V. miljoenen aan het in principe gezonde bedrijf. Investeringen bleven daarbij ver achter.

Een aantal vestigingen is na het faillissement succesvol doorgestart, maar een deel van de werknemers kon niet terugkeren, en een ander deel heeft substantieel slechtere arbeidsvoorwaarden.

Morele verplichting

"Wij zien het  als een morele verplichting voor u om ons voldoende inzicht te geven in de gedane investeringen en de onttrekkingen bij De Combi en Zuiddiepjes Holding over de afgelopen jaren", schrijven de vakbonden in de brief aan de heer Bakhuizen, hoofdinvesteerder via de Hooge Raedt Groep. Bonden willen alsnog een goede sociale regeling voor het getroffen personeel, het nakomen van financiële afspraken en het compenseren van ingeleverde verlofdagen.

De vakbonden schreven de heer Bakhuizen al eerder en herhaaldelijk. Zij deden een klemmend beroep op hem om de werknemers financieel een steun in de rug te geven. Er zijn diverse gesprekken gevoerd, maar de investeerder bleek nauwelijks bereid iets te doen. Werknemers werden afgescheept met een aalmoes.

Twijfelachtige houding

De houding van de investeerder in het hele traject is bovendien meer dan twijfelachtig. Op zijn verzoek hebben bonden en ondernemingsraad zich rond het faillissement onthouden van uitingen in de media, zodat De Combi Groep een zo goed mogelijke doorstart zou kunnen maken. Kort daarna, op 13 maart, doorbrak de woordvoerder van de Hooge Raedt Groep met een persbericht de stilte. Stille bewindvoering was vanaf dat moment niet meer mogelijk.

Investeerder ongestraft

Osman Yildiz, bestuurder FNV Bouw: "In alle berichtgeving van de investeerder bleven de gevulde orderportefeuille en het toekomstperspectief van De Combi Groep onderbelicht. We zijn ervan overtuigd dat dit het vinden van een overnamekandidaat fors heeft gehinderd en heeft geleid tot meer schade voor werknemers en toeleveranciers. Het faillissement wordt nu betaald door de samenleving, de investeerder gaat er ongestraft met miljoenen vandoor."

Robbim Heins, bestuurder CNV Vakmensen: "De investeerder heeft moedwillig de stekker uit De Combi getrokken. De Combi Groep moest een moeilijke periode overbruggen. Er lagen kansen; de bank en de directie wilden er voor gaan. De investeerder gaf op dat moment niet thuis. Vervolgens was het voor De Combi over en uit."

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid