Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

UWV houdt 24 ontslagen bij Engie tegen

Het UWV houdt de ontslagaanvragen tegen van 24 medewerkers van Engie Services Noord, het voormalige Cofely. Het UWV volgt daarmee het standpunt van FNV en CNV die al maanden actievoeren tegen de gedwongen ontslagen.

Het ging aanvankelijk om 65 ontslagen. Van hen kwamen 24 met hulp van de bonden in verweer tegen hun ontslag; anderen accepteerden een vertrekregeling. De voornaamste reden van de afwijzing is dat Engie structureel nog ruim 150 uitzendkrachten in dienst heeft, op functies die door de aanzegde werknemers wordt gedaan, zo blijkt uit de uitspraak van het UWV. Engie heeft onvoldoende inspanningen verricht om haar werknemers - waarvan ze afscheid wilde nemen - te herplaatsen.

Van fouten leren

"Dit is een gerechtvaardigde uitspraak van het UWV zegt Wilko van Niejenhuis, bestuurder CNV Vakmensen. 'Engie was al die tijd niet bezig met ondernemen, maar met het goedkoper inzetten van personeel. Het is goed dat we na lange strijd onze rug hebben gerecht  in de UWV procedure. Het wordt tijd dat de menselijke maat weer terugkomt in het bedrijf en dat ze van hun fouten leren."

Vaste werknemers vervangen door uitzendkrachten

"We zijn blij met de uitspraak van het UWV", zegt Marijke Eggengoor, bestuurder FNV Metaal. "Vanaf het begin van de reorganisatievoornemens waren er sterke vermoedens dat het werk van 65 werknemers niet was weggevallen, maar werd overgenomen door flexibel personeel. Het is dan ook geheel terecht dat het UWV niet accepteert dat werk van vaste werknemers wordt overgenomen door uitzendkrachten. Dit heeft niets met reorganiseren te maken, maar alles met een besparing op loonkosten en het afwentelen van het bedrijfsrisico op werknemers. Zo verslaafd is Engie blijkbaar aan winst en flex. We gaan de komende tijd onze leden informeren en uiteraard onze overwinning samen vieren."

Over Engie Services Noord

Engie Services Noord (voorheen Cofely), onderdeel van het beursgenoteerde Engie, kondigde in december 2015 een ontslagronde aan vanwege teruglopende activiteiten in de olie- en gasmarkt. Er zouden 65 mensen de dupe worden van de plannen, maar uitzendkrachten werden volop ingezet. Vanaf februari 2016 werd er maar liefst tien keer gestaakt voor een beter sociaal plan.

Lees ook

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid