Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Petitie schilders
Sluiten
Schilders, laat je stem horen

Alleen met jouw hulp kunnen we voorkomen dat dit akkoord als algemeen verbindend wordt verklaard. Teken daarom onze petitie en help elkaar en jezelf.

Ja, ik teken tegen de verslechtering van mijn cao
Nieuws

Update: acties tegen principeakkoord Schilders-cao

CNV Vakmensen raadpleegt deze week al haar leden over het principeakkoord voor de cao Schilders. Werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft dit akkoord buiten het CNV om afgesproken met de LBV. Schilders gaan er door de afspraken uit dit akkoord flink op achteruit.

We leggen contact met al onze 2000 leden in de schildersbranche om hun mening te peilen over het principeakkoord tussen OnderhoudNL en de LBV. Inmiddels hebben we al een groot deel van onze leden gesproken en de meeste daarvan zijn het niet eens met het principeakkoord dat er nu ligt.

Volgende stappen

Ons landelijk actieteam is op dit moment druk bezig om de volgende stappen te bespreken. Aanstaande maandag komt hier uitsluitsel over. Het belangrijkste doel dat wij hebben, is tot een cao komen met OnderhoudNL die op vele punten beter is dan het huidige akkoord dat OnderhoudNL en LBV met elkaar hebben gesloten.

Bij het laatste werkbezoek van bestuurder Roel van Dijk gaven schilders aan acuut in staking te willen. Per direct in staking gaan, mondt uit in wat ze noemen een wilde staking. Dit mag juridisch gezien niet.

Vooralsnog is bekend dat er in Dordrecht een actie volgt. Deze actie is georganiseerd door werknemers en wordt ondersteund door de FNV. Wij van CNV Vakmensen zullen aanwezig zijn om onze leden op te vangen. Leden van CNV Vakmensen krijgen ter compensatie van hun werkonderbreking de molestuitkering. Een aanvraag voor die uitkering kun je aanvragen door te mailen naar actie@cnvvakmensen.nl.

Principe-akkoord OnderhoudNL en LBV

Werkgeversorganisatie OnderhoudNL heeft vorige maand een principe-akkoord over de Schilders-cao gesloten met de LBV, een vakbond met nagenoeg geen leden in de schildersbranche. Hierbij zijn CNV Vakmensen en FNV buitenspel gezet, terwijl wij samen ruim 6000 leden in de schildersbranche vertegenwoordigen. 

De CNV-leden hebben eerder een duidelijk 'nee' laten horen tegen dit principe-akkoord. Door in zee te gaan met de LBV negeert OnderhoudNL hun stem.

Verslechtering cao Schilders

Als we niet in actie komen, betekent dit dat er straks een cao met verslechterde arbeidsvoorwaarden van kracht wordt voor de schildersbranche: 

 • Vanaf 1 januari 2017 geen nieuwe instroom in de seniorendagenregeling.
 • Afbouw van bestaande rechten seniorendagen.
 • Versobering van de reiskostenvergoeding.
 • Versobering van de reisurenvergoeding.
 • Verlaging lonen voor leerlingen 

Deze afspraken hebben grote gevolgen en kunnen schilders zomaar € 100 per maand gaan kosten. 

Vragen?

Aanstaande maandag weten we dus welke stappen zullen volgen. Acties zoals werkstaking zijn niet op voorhand uitgesloten. Houd dus Je Achterban in de gaten voor meer informatie. Heb je in de tussentijd nog vragen, schroom dan niet om ze te stellen. Dit kan via Je Achterban, maar mocht je liever willen bellen, dan kan dat ook. Je kunt het landelijke actiecentrum bereiken door te bellen naar 030-75 11 007.

Schilders

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

 • Deskundig advies over werk en inkomen
 • Rechtshulp voor werk en inkomen
 • Rechtshulp voor privé situaties
 • Hulp bij je belastingaangifte
 • Korting op verzekeringen
 • Informatie en advies bij ziekte

Word lid