Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

“Overname Unox zorgt voor groei in Oss en onzekerheid in Raalte"

Voedingsconcern Unilever maakt vandaag bekend dat het de fabriek in Oss die onder meer voor Unox, Bertolli en Knorr produceert, verkoopt aan de Zwanenberg Food Group. De merknamen blijven eigendom van Unilever, maar de werknemers gaan over naar de nieuwe eigenaar.

“Op het eerste gezicht zijn er geen gevolgen voor de werkgelegenheid in de fabriek en neemt deze zelfs toe. Wel zijn er zorgen over wat de overname betekent voor de fabriek van Zwanenberg in Raalte”, stelt Piet Fortuin, voorzitter van CNV Vakmensen. “We zullen de komende weken daarom scherp blijven op de voorwaarden waaronder de 325 medewerkers van Unilever de overstap maken en wat de overname betekent voor de medewerkers van de Zwanenberg Food Group." 

De overeenkomst tussen Unilever en de Zwanenberg Food Group is gesloten voor een periode van 10 jaar. In die periode blijft Zwanenberg, producent van snacks, vlees- en vegetarische producten, voor het Unox-label produceren. Unilever blijft de marketing en verkoop van de merken uitvoeren. Het personeelsbestand in de fabriek in Oss wordt volgens Unilever uitgebreid met 20%. Bij CNV Vakmensen bestaan zorgen over de gevolgen van de overname voor de medewerkers van de huidige vestigingen van Zwanenberg Food Group. 

“Waar de nieuwe medewerkers voor de fabriek in Oss vandaan komen is nog niet helder. Wellicht verhuist er in de loop van volgend jaar productiecapaciteit vanuit de Zwanenberg-fabriek in Raalte richting Oss. Maar het is onwaarschijnlijk dat medewerkers die nu in Raalte werken in de toekomst in Oss gaan werken”, aldus Fortuin. “Voor die medewerkers van de Zwanenberg Food Group ontstaat dus onzekerheid.”

De arbeidsvoorwaarden van de medewerkers van Unilever bij een overname zijn redelijk beschermd door de wet. “Maar voor de pensioenrechten kan de overname wel negatieve gevolgen hebben”, aldus Fortuin. “De financiële details van de overeenkomst zijn nog niet bekend, we zullen die daarom komende tijd de overeenkomst goed tegen het licht houden. Zowel voor de huidige medewerkers van Unilever als die van de Zwanenberg Food Group, moeten de gevolgen helder in beeld komen.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid