Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Unilever laat werknemers Unox in onzekerheid over toekomst bij Zwanenberg

"De opstelling van Unilever maakt de overname onacceptabel voor werknemers van Unox, omdat Unilever bij de verkoop aan Zwanenberg Food Group geen bruidsschat meegeeft aan deze werknemers." Dat zegt Peter de Jong, bestuurder van CNV Vakmensen naar aanleiding van het verstrijken van het ultimatum van de vakbonden aan Unilever. CNV Vakmensen vindt dat de verkoop van Unox niet mag leiden tot verslechtering van arbeidsvoorwaarden, Unilever wil echter niet op de eisen van de bonden in gaan. De Jong: "Bij de verkoop van Unox horen ook goede afspraken over werk en pensioen. Unilever laat dat na en laat werknemers in onzekerheid."

"Unilever laat werknemers de prijs betalen voor de verkoop van Unox aan Zwanenberg. Dat mag niet de bedoeling zijn", stelt De Jong. In het ultimatum dat vandaag om 12.00 uur afliep, heeft CNV Vakmensen samen met FNV gesteld dat er voor de medewerkers van Unox een werkgelegenheidsgarantie komt tot zes jaar na de verkoop aan Zwanenberg Food Group. "Partijen maken langdurige afspraken over producten en merken, dan is het niet onredelijk dat ook de werkgelegenheid goed is geregeld voor de mensen die Unox groot hebben gemaakt."

CNV Vakmensen wil daarnaast dat het verschil in pensioen tenminste acht jaar wordt gecompenseerd. De Jong: "Dat zijn redelijke eisen. Het afstoten van activiteiten moet geen uitnodiging zijn om arbeidsvoorwaarden af te breken. Unilever laat de driehonderd Unox-medewerkers nu keihard vallen. Zoals het er nu voor ligt gaan werknemers er na de overname op achteruit." 

Ultimatum

In het ultimatum riepen de vakbonden Unilever op om uiterlijk donderdag 2 november in te gaan op de voorstellen van de bonden. "Een overname van een bedrijf mag geen negatieve gevolgen hebben voor arbeidsvoorwaarden, pensioenen en werkzekerheid. Wie een bedrijfsonderdeel van Unilever overneemt, is wat CNV Vakmensen betreft gebonden aan de geldende arbeidsvoorwaarden, ook als het gaat om pensioen en werkgelegenheid. Het hoort onderdeel te zijn van een zakelijke afspraak", stelt De Jong. De vakbonden beraden zich op acties op korte termijn na het verstrijken van het ultimatum. 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid