Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Unilever zet margarinetak in de etalage

Unilever zet de margarinefabriek in Rotterdam in de etalage. Het bedrijf heeft dit vanmorgen bekendgemaakt. De verkoop van merken als Becel en Blueband heeft gevolgen voor 250 werknemers. “Unilever wil de aandeelhouders tevreden stellen, maar doet hiermee wel afstand van zijn oorsprong. We willen zo snel mogelijk duidelijkheid over de consequenties voor de werknemers. Uiteindelijk zijn zij de belangrijkste aandeelhouders”, zegt Peter de Jong, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Tegelijk met de voorgenomen verkoop van de margarinetak heeft Unilever nog een aantal plannen bekendgemaakt. Zo wil het concern de food-activiteiten (Lipton) vanuit Engeland concentreren in Nederland. “Dat kan positieve gevolgen hebben voor de werkgelegenheid in Nederland.”

Aandeelhouders tevreden stellen

De plannen van Unilever komen na een periode van grote onrust in het concern, na de ‘aanval’ van Kraft Heinz op het concern. “Unilever wil er duidelijk alles aan doen om op korte termijn waarde te creëren en hiermee de aandeelhouders tevreden te stellen”, zegt De Jong. “Maar het bedrijf moet vooral ook oog hebben voor wat dat met de werknemers doet. Concreet betekent het voor meer dan 250 werknemers in Rotterdam dat ze straks geen onderdeel van Unilever meer zijn. Onzekerheid dus.”

Gevolgen voor plannen Vlaardingen

Het bedrijf heeft ook aangekondigd met een gericht besparingsprogramma meer winst te willen maken met alle bestaande activiteiten. De Jong: “We willen zo snel mogelijk duidelijkheid wat dat bijvoorbeeld betekent voor de eerder aangekondigde plannen met de locatie Vlaardingen. Unilever wil deze locatie in 2019 sluiten en de onderzoeksactiviteiten concentreren in een nieuw onderzoekscentrum in Wageningen. Gaan die plannen door, worden ze uitgesteld of gaat het allemaal op de lange baan? Ook daar moeten de mensen weten waar ze aan toe zijn.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid