Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Uniek in facilitaire omgeving: Sodexo krijgt eigen cao

Onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen is er opgetogen over: “De circa 800 werknemers bij contractcateraar en facilitair bedrijf Sodexo hebben straks een eigen bedrijfscao. Sterker nog, CNV Vakmensen is met Sodexo overeen gekomen dat de twee arbeidsvoorwaardenregelingen - die golden in de onderneming - worden vervangen door een volwaardige cao.”

“Ook de omgekeerde beweging, qua arbeidsvoorwaardenafspraken, is dus goed mogelijk in dit land”, verduidelijkt Michiel Wallaard. “Heel goed nieuws voor onze leden en hun Sodexo-collega’s. En werkgever verdient een compliment. Hij ziet het belang van de cao als instrument en de vakbonden als gesprekspartner.”
Hoewel Wallaard als onderhandelaar nog wel een iets betere loonontwikkeling had willen afspreken is hij bepaald niet ontevreden. “2% loonsverhoging per juli aanstaande, nog eens 1% per januari 2019 en een winstdelingsregeling die voortaan voor alle werknemers geldt vormen goede onderdelen van die Sodexo-cao. Voorheen gold alleen een bonusregeling voor de bovenlaag.”

Sociaal plan

“Belangrijker is wellicht echter het sociaal plan dat we hebben afgesproken. Dat ontbeerde de onderneming tot nu toe. Die voorziening is er dus straks wel en voorziet in een set goede afspraken die gelden tot juli 2020. Gedwongen vertrek van medewerkers wordt zoveel mogelijk voorkomen door opleiding, scholing en herplaatsing van mensen. En wie dat niet wil, en kiest voor vrijwillig vertrek, kan rekenen op een hogere transitievergoeding.”

Duurzaam reizen

Bijzonder om te vermelden is nog de afspraak die is gemaakt in de nieuwe cao over reiskostenvergoeding. Vakbonden en werkgever kiezen voor de duurzame variant: reizen per openbaar vervoer, tweede klasse niveau, wordt volledig vergoed.

Het cao-resultaat wordt in de komende weken voorgelegd aan de leden.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid