Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ultimatum voor liftinstituut omdat cao blijft hangen

CNV Vakmensen heeft vandaag het Liftinstituut per ultimatum gesommeerd om op korte termijn te onderhandelen over een tweejarige cao. In die periode moet de loonsverhoging 5% bedragen. “We zijn al bijna een jaar aan het soebatten met het Liftinstituut. Onze leden zijn het zat en hebben aangegeven in actie te willen komen voor hun cao”, zo verduidelijkt onderhandelaar Michiel Wallaard van CNV Vakmensen. Het ultimatum verstrijkt donderdag 18 april om middernacht.

Aanvankelijk zette CNV Vakmensen in op een branche-cao voor alle keuringsinstanties. Het Liftinstituut wilde niet meewerken aan dat level playingfield en hield juist vast aan de eigen concurrerende arbeidsvoorwaarden. Omdat het Liftinstituut ook niet meer wilde bieden dan 2% loonsverhoging constateerde Wallaard “een onoverbrugbaar verschil zodat het cao-proces bleef hangen”, om in lifttermen te blijven.

Michiel Wallaard: “Begin april hebben onze leden in een zogenaamde driekwartvergadering verklaart dat ze nu toch echt die cao op tafel willen hebben. Als het niet branche-breed kan, dan maar voor de eigen onderneming. In 2018 en 2019 moet in totaal het loon met 5% stijgen. Het is aan de onderhandelaars om daar de juiste tijdstippen bij af te spreken. Dat doe ik graag. Maar dan zullen we toch eerst de werkgever met dit ultimatum weer aan tafel moeten dwingen.”

Stil hangen

Mocht het inderdaad op acties en werkonderbrekingen uitlopen dan hoeven liftgebruikers zich niet meteen zorgen te maken, zo maakt Wallaard meteen duidelijk. “We zullen met onze acties in eerste instantie de werkgever raken. Pas in een uiterste mislukte situatie kan het gebeuren dat liften niet meer zullen worden gekeurd en daarmee dus buiten bedrijf moeten worden gesteld. Maar werkgever zal het niet zover laten komen als de goede naam van het bedrijf en het bestaan van z’n circa 150 medewerkers echt een rol spelen.”

Noot:

Het Liftinstituut in Amsterdam is de grootste keurende instantie in Nederland welke liftinstallaties en roltrappen in het hele land periodiek keurt. De keuringssticker kan elke liftgebruiker zien en het verschaft hem/haar zekerheid dat hij een vertrouwde omgeving instapt.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid