Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ultimatum CNV Vakmensen aan werkgevers over nieuwe cao vleeswaren

CNV Vakmensen heeft vandaag in een ultimatum aan werkgeversvereniging VNV geëist dat de 3.500 werknemers in de vleeswarenindustrie een goede cao krijgen. Een loonstijging van 5,5% over 2 jaar en volledige betaling voor de tijd die werknemers op het werk kwijt zijn voor hygiënemaatregelen, zijn de 2 belangrijkste eisen van CNV Vakmensen. Peter de Ridder, bestuurder van CNV Vakmensen: "Werkgevers hebben tot 5 december vier uur ’s middags de tijd om op het ultimatum in te gaan. Daarna sluiten wij acties niet uit."

In het ultimatum staat een looneis van 5,5 procent in twee jaar, 3 procent op 1 augustus 2018 en 2,5 procent een jaar later. Daarnaast is verbetering van de werkomstandigheden een belangrijk punt. De Ridder: "Werknemers moeten zich aan strenge hygiëne-eisen houden. Maar de tijd die zij op het werk besteden aan die hygiënemaatregelen, telt niet bij ieder bedrijf als werktijd. Dat kan natuurlijk niet. Hygiëne kun je niet inzetten om op kosten te concurreren. Dat leidt alleen maar tot een nog hogere werkdruk bij de werknemers. Daarom zijn afspraken hierover hard nodig."

Andere eisen van CNV Vakmensen zijn een vaste toeslag voor het werken in twee- en drieploegendiensten, een reiskostenvergoeding van 19 cent per kilometer en een persoonlijk recht voor werknemers om een opleiding te volgen. Ook willen de vakbonden afspraken maken voor senioren: een hogere bijdrage in de pensioenpremie en onderzoek naar mogelijkheden voor werknemers met meer dan 42 dienstjaren. Tot slot eist de vakbond een betere naleving van de cao-afspraken in de sector. 

"Gaan werkgevers niet in op de redelijke eisen die we stellen in het ultimatum, dan volgen er acties", aldus Peter de Ridder.

 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid