Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ultimatum aan transportbedrijf na invoering vierdaagse werkweek

CNV Vakmensen en FNV hebben dinsdag 10 januari een ultimatum gestuurd naar AB Transport Group uit Heerenveen. Ze eisen dat het transportbedrijf de invoering van een verplichte vierdaagse werkweek intrekt. Dat leidt tot grote inkomensverliezen voor de werknemers, vinden de vakbonden. Ook overtreedt het bedrijf de norm van maximaal 13 weekenden werken per half jaar.

Maandag diende voor de rechtbank Leeuwarden ook een kort geding dat de ondernemingsraad van AB Transport Group uit Heerenveen hierover had aangespannen tegen de werkgever. Een uitspraak volgt op woensdag 25 januari.

Maximaal 4 dagen werken

Het transportbedrijf heeft per 1 januari een vierdaagse werkweek ingevoerd voor de veevoertak, zonder instemming van de ondernemingsraad, werknemers of vakbonden. Ondanks meerdere brieven van de bonden met het verzoek tot overleg. Het gevolg is dat zo’n 62 chauffeurs er flink op achteruit gaan in salaris. Ook gaan ze teveel weekenden werken, wat in strijd is met de cao. “Als we dit nu niet tegenhouden, zijn straks de werknemers van de andere 4 bedrijfstakken aan de beurt”, vrezen de vakbonden.

Ultimatum

Bij AB Transport Group BV werken in totaal 800 werknemers, waarvan de meerderheid lid is van de vakbond. Het ultimatum van de bonden loopt vrijdag 13 januari om 15.00 uur af. Uit ledenbijeenkomsten is gebleken dat de actiebereidheid onder de werknemers groot is.

Grote actiebereidheid

Linda Slagter van CNV Vakmensen: “De chauffeurs zijn boos dat voor hen wordt bepaald, wanneer ze werken. Ze zullen veel meer op zaterdagen worden ingezet en in totaal minder uren maken en minder verdienen. Ook blijkt dat er gebroken diensten zijn, waardoor de chauffeurs twee keer naar de standplaats moeten rijden in plaats van een keer. De chauffeurs moeten dat uit eigen zak betalen, want de cao kent geen reiskostenvergoeding. De stemming bij de driekwartsvergadering was unaniem voor acties.”

Er is geen sprake van een reorganisatie of teruglopend werkaanbod. Robijn: “Het transportbedrijf zegt met de maatregel tegemoet te willen komen aan de wensen van de klant en vindt dat dit de enige manier is. Vakbonden en ondernemingsraad zien dat echter anders. Er zijn wel degelijk andere mogelijkheden om aan de wensen van de klant tegemoet te komen.”


Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid