Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ultimatum aan rederij Thyssenkrupp vanwege uitblijven cao

CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum gesteld aan rederij Thyssenkrupp Veerhaven. “De werknemers zitten al bijna een jaar zonder cao en zijn het zat”, zegt onderhandelaar Fadua Toufik van CNV Vakmensen. Het ultimatum loopt af op woensdag 5 december om 16.30 uur.

De rederij, met hoofdkantoor in Brielle, vervoert erts en kolen vanuit de havens van Antwerpen, Rotterdam en Amsterdam naar de staalfabriek in Duisburg. Er werken zo’n 180 mensen.

Intimidatie rond vakantie-aanvragen

De cao liep af op 31 december 2017. Langdurige onderhandelingen hebben uiteindelijk geresulteerd in een eindbod van Thyssenkrupp Veerhaven. “Onze leden hebben dit afgewezen en zijn klaar voor acties”, zegt Toufik. Volgens de CNV-onderhandelaar speelt hierbij mee dat de werknemers al jarenlang werken in een sfeer van intimidaties. Zo worden de werknemers apart geroepen op het moment dat ze zich kritisch uitlaten. Of ze worden op een andere manier in hun werk belemmerd. Ook is er regelmatig gedoe rond het aanvragen van vakantiedagen. De mensen werken in een rooster van twee weken op, twee weken af. Als ze een keer wat langer vakantie willen, zijn ze totaal afhankelijk van hoe de pet van de werkgever staat. Dat willen we niet meer. We willen een harde afspraak in de cao, die voor iedereen duidelijkheid biedt.”

Loon

In het ultimatum eist CNV Vakmensen een loonsverhoging, waarin de automatische prijscompensatie (apc) structureel is opgenomen, met daarnaast een eenmalige uitkering van 1.500 euro bruto in 2018 en 1,75% loonsverhoging in 2019.

Ultimatum

Als Thyssenkrupp Veerhaven voor woensdag 5 december om 16.30 uur niet reageert op het ultimatum, kan het bedrijf vanaf die datum rekenen op acties.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid