Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Voor een rechtvaardige samenleving
Nieuws

Ultimatum aan Nestlé

CNV Vakmensen heeft een ultimatum gesteld aan voedingsmiddelenbedrijf Nestlé. Reden is het cao-eindbod, dat door de CNV-leden is verworpen. Het ultimatum loopt af op maandag 24 juni om 14.00 uur. Als er dan nog geen akkoord is, komen de werknemers in actie.

Volgens CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar kan Nestlé acties alleen voorkomen als het bedrijf een beter cao-bod op tafel legt én afziet van nieuwe plannen voor een variabele beloning. “In ledenvergaderingen hebben onze leden een duidelijk signaal gegeven: het cao-eindbod is unaniem verworpen. Nestlé is nu aan zet.”

Twee cao’s

Nestlé heeft twee vestigingen, een hoofdkantoor in Amstelveen en een fabriek in Nunspeet, waar babyvoeding wordt gemaakt. Bij beide vestigingen werken ongeveer 400 werknemers. Het bedrijf heeft twee cao’s: een basis-cao en een cao voor het hoger personeel.

Loonbod is te laag

Voor de basis-cao biedt Nestlé een loonsverhoging van 2,8% per jaar voor een tweejarige cao. Onvoldoende, stelt Warnaar. “Dat is minder dan of hoogstens gelijk aan de inflatie, terwijl het economisch hoogtij is en Nestlé dikke winsten draait. Er moet dus meer loon bij. Bovendien zien de werknemers niets in de plannen voor het invoeren van een variabele beloning in deze cao.”

Variabele beloning afschaffen

In de andere cao, voor het hoger personeel, geldt op dit moment al een variabele beloning (onder de fraaie naam ‘Pay for Performance’). “Maar daar willen we vanaf, we zijn er niet tevreden over”, zegt Warnaar. “Het zou nu betekenen dat werknemers alleen een gegarandeerde loonsverhoging krijgen van 1%. Daarboven moeten ze dan maar afwachten wat ze krijgen. Wij willen voor iedereen bij Nestlé een gelijke loonsverhoging, waarbij er minimaal sprake is van behoud van koopkracht.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

Word nu lid van CNV Vakmensen

Als lid krijg je:

  • Deskundig advies over werk en inkomen 
  • Rechtshulp voor werk en privé 
  • Hulp bij je belastingaangifte 
  • Korting op verzekeringen 
  • Informatie en advies bij ziekte

 

Word lid met 50% korting