Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

Ultimatum aan havenwerkgevers

CNV Vakmensen heeft vandaag een ultimatum gesteld aan het Havenbedrijf en de werkgevers in de containersector. De bond wil een convenant met daarin harde garanties over de werkgelegenheid in de sector.

“Tot nu toe zijn de werkgevers niet bereid om hierover met ons afspraken te maken”, zegt onderhandelaar Birgitte Staal van CNV Vakmensen. “We geven ze nog de tijd tot volgende week woensdag 12.00 uur. Daarna zijn acties onvermijdelijk.”

Verlies van banen

In de Rotterdamse containersector verdwijnen de komende jaren honderden banen, vanwege toenemende automatisering. De schattingen lopen uiteen van 200 tot 800 banen (op een totaal van ongeveer 3.500). “We hebben maandenlang overleg gevoerd met de werkgevers, maar helaas heeft het niets opgeleverd”, zegt Staal. “De werkgevers zijn onderling verdeeld en komen ons onvoldoende tegemoet. Op een gegeven moment is het klaar. De werknemers staan massaal achter het voeren van acties.”

Perspectief

Volgens Staal is bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte onvoldoende rekening gehouden met de mogelijke gevolgen voor de werknemers. “Door de aanleg van de Tweede Maasvlakte is een enorme overcapaciteit ontstaan aan mogelijkheden voor containeropslag en –overslag. Daar komt de automatisering bij. Die twee ontwikkelingen hebben grote gevolgen voor de werknemers. Dat was al ver van tevoren voorzien, en overigens ook begin dit jaar door de werkgevers bevestigd. Daar moeten we dus wat mee, die verantwoordelijkheid hebben we met elkaar. We willen perspectief voor werknemers die straks buiten de boot dreigen te vallen.”

Ultimatum

In het ultimatum eist CNV Vakmensen onder meer een werkzekerheidsgarantie tot ten minste 1 juli 2020, en zoveel langer als nodig is. Werknemers moeten perspectief houden op werk. Voor oudere werknemers moet een goede regeling komen. Ook moeten er harde afspraken komen over het onderling uitlenen van personeel.

Het ultimatum aan het Havenbedrijf en de werkgevers in de containersector (ECT, APMTR, Matrans, RWG en APM Maasvlakte 2) loopt af op woensdag 6 januari om 12.00 uur.

Lees ook de nieuwsbrief >

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid