Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
De vakbond die verschil maakt
Betrokken en verantwoordelijk
Nieuws

Uitspraak Ondernemingskamer is triomf voor werknemers Nalco Champion

De sluiting van chemiebedrijf Nalco Champion in Delden is voorlopig van de baan, dankzij een uitspraak van de Ondernemingskamer in Amsterdam. “Dit is fantastisch nieuws en een triomf voor de medezeggenschap en voor de werknemers van Nalco Champion”, zegt Gerard van Dijk, onderhandelaar van CNV Vakmensen.

Chemiebedrijf Nalco Champion, onderdeel van het Amerikaanse Ecolab, overviel de werknemers op 1 juli met het plan om het laboratorium in Delden te willen sluiten en te verplaatsen naar Schotland. Daarbij dreigen alle 26 lab-medewerkers hun baan kwijt te raken. “De ondernemingsraad is in dit proces geschoffeerd, ze hebben niet de tijd gekregen om een advies uit te brengen”, zegt Van Dijk. “Wat het allemaal nog erger maakt, is dat Nalco Champion op geen enkele manier bereid bleek om voor een goed sociaal plan te zorgen. Dat heeft veel kwaad bloed gezet”, zegt Van Dijk.

Te laat geïnformeerd

De werknemers gingen wekenlang in staking en de ondernemingsraad startte een procedure bij de Ondernemingskamer in Amsterdam. Die komt nu tot een duidelijk oordeel: Nalco Champion heeft de ondernemingsraad te laat geïnformeerd, waardoor de ondernemingsraad niet in de gelegenheid is gesteld om een advies uit te brengen. Het bedrijf heeft zich daarmee niet gehouden aan de Wet op de ondernemingsraden en moet het sluitingsplan intrekken. De sluiting van Nalco Champion per 1 februari is daarmee van de baan.

Overwinning

“Dit voelt ontzettend goed, eindelijk gerechtigheid”, zegt Van Dijk. “Het hele proces moet nu overnieuw. Misschien kunnen we hiermee de sluiting niet voorkomen, maar de ondernemingsraad kan niet zomaar worden gepasseerd. Misschien bedenken zij alternatieven. En als er al gereorganiseerd moet worden, zal Nalco Champion diep in de buidel moeten tasten voor een goed sociaal plan. Moederbedrijf Ecolab heeft geld zat.

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid