Foto van jonge man op straat die zijn tablet leest
Nieuws

"Uitbuiting hotelschoonmakers moet stoppen"

De uitbuiting van schoonmakers in de hotelbranche moet zo snel mogelijk stoppen. “De hotelbranche moet hier zelf het voortouw in nemen, en zich niet verschuilen achter schoonmaakbedrijven”, vindt Jan Kampherbeek, bestuurder van CNV Vakmensen.

Aanleiding is een undercover-uitzending van Rambam van gisteravond. Daaruit bleek dat hotelschoonmakers vaak fors onder het minimumloon verdienen, omdat ze per kamer worden betaald en niet per gewerkt uur. “Helaas herkennen wij dit beeld”, zegt Kampherbeek. “De hotelbranche maakt forse winsten, maar intussen worden hotelschoonmakers op grote schaal uitgebuit. We hebben deze vorm van moderne slavernij zelf ook meermaals geconstateerd en aangepakt. Het is een grof schandaal, over de rug van mensen. Dit moet stoppen.”

Niet wegduiken

Schoonmaakbedrijven moeten hun werknemers per uur betalen. “Maar ook de hotelketens hebben een verantwoordelijkheid”, zegt Kampherbeek. “Ze moeten niet voor het probleem wegduiken of het bagatelliseren. We roepen hen op om de Schoonmaakcode Verantwoordelijk Marktgedrag te omarmen en na te leven. En we dagen de hotelketens uit om te bewijzen dat in hun hotel schoonmakers niet worden onderbetaald. Ze verschuilen zich nu te makkelijk achter het contract met een schoonmaakbedrijf.”

Oproep aan hotelschoonmakers

De bond roept hotelschoonmakers op om zich bij CNV Vakmensen te melden als ze te maken hebben met onderbetaling. “Dat kan uiteraard anoniem, we gaan vertrouwelijk om met hun gegevens.”

Mail Jan Kampherbeek >

Looncontrole

CNV Vakmensen is vorige week ook gestart met een grootscheepse looncontrole. “Hotelschoonmakers die vragen hebben over hun loonstrookje, kunnen zich bij ons melden”, zegt Kampherbeek. We geven antwoord op vragen, controleren hun loonstrookje en kunnen dan ook meteen zien of ze krijgen waar ze recht op hebben.”

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief. Je ontvangt 1x per maand ons nieuws over werk en inkomen.

Ja, ik meld me aan

De voordelen van CNV Vakmensen

  • Deskundig advies over werk en inkomen
  • Rechtshulp voor werk en inkomen
  • Rechtshulp voor privé situaties
  • Hulp bij je belastingaangifte
  • Korting op verzekeringen
  • Informatie en advies bij ziekte

Word lid